Minister Koolmees reikt statushouders monteursdiploma uit

11 MRT 2019 16:28 | Alliander N.V.

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft vandaag bij netwerkbedrijf Alliander tien statushouders het mbo-diploma elektramonteur uitgereikt. Minister Koolmees en Ingrid Thijssen, CEO van Alliander, ondertekenden tevens een samenwerkingsovereenkomst. Deze overeenkomst maakt het opleidingsinitiatief een officiële pilot van het SZW-programma Verdere Integratie op de Arbeidsmarkt.

Door de groeiende economie en de energietransitie is de hoeveelheid werk van Alliander de afgelopen jaren sterk toegenomen. Om dit werk te kunnen verzetten zijn veel nieuwe technici nodig. Een van de manieren waarop Alliander de vijver van technici vergroot is door statushouders, asielzoekers die als vluchteling zijn erkend, op te leiden tot monteur. Hiervoor is Alliander samen met Stichting voor Vluchteling-Studenten (UAF), Temphory, bouwbedrijf BAM Infra, ROC De Graafschap en Quercus Energy Technicians een speciaal opleidingsprogramma opgestart.

Baangarantie

De groep startte in november 2017 met een opleiding van vijf maanden, gevolgd door een stage van acht maanden, uitgevoerd bij bouwbedrijf BAM Infra of netbeheerder Liander (onderdeel van Alliander). Nu de statushouders hun diploma hebben, volgt een periode waarin ze aan de slag gaan als leerling-monteur. Ze werken dan nauw samen met een ervaren monteur, om uiteindelijk zelfstandig aan de slag te gaan. Het totale opleidingstraject duurt drie jaar en garandeert een vaste baan bij Alliander.

‘Hard gewerkt’

Marlies Visser, directeur Operatie bij Liander, is trots op de groep van tien. “Ik ben heel trots op dit project. In Nederland is een groot tekort aan technici. Tegelijk zien we dat er nieuwe Nederlanders zijn met technische kennis en ervaring. Dat klinkt als een mooie oplossing voor een maatschappelijk probleem. Dat is het ook. Maar het was ook hard werken. Zij moesten niet alleen het vak leren, maar ook de Nederlandse taal, hun rijbewijs halen en strenge veiligheidseisen volgen.”

Samenwerking

Alliander stond samen met het UAF en opleidingsinstituut Temphory aan de wieg van de monteursopleiding. Het UAF was de verbindende schakel tussen vluchtelingen met een technische achtergrond en de werkgever. Samen met Temphory werden kandidaten geselecteerd voor de opleiding. Daarnaast heeft Temphory de begeleiding, coaching en opleiding gedaan. Daarbij kon gebruik worden gemaakt van de trainingslokalen van Quercus Energy Technicians. Ook het Graafschap College heeft een deel van de opleiding voor hun rekening genomen. En BAM Infra verzorgde een groot deel van de stageplekken.

Tweede statushoudersklas

Na de vele positieve reacties is besloten de opleiding een vervolg te geven. In mei start daarom een nieuwe groep van tien statushouders met hun opleiding tot elektramonteur. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakt van deze tweede statushoudersklas een officiële pilot van het programma Verdere Integratie op de Arbeidsmarkt. Daarvoor is vanmiddag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend door minister Koolmees en Ingrid Thijssen, CEO van Alliander. Op die manier kunnen ervaringen worden gedeeld en kan Alliander als voorbeeld dienen voor andere bedrijven hoe nieuwkomers kunnen integreren op de arbeidsmarkt.

Minister Koolmees: “Investeren in mensen is dé oplossing voor de tekorten op de arbeidsmarkt”.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt