Nieuwe MBO structuur voor de metaal- en technologische industrie

03 OKT 2022 13:07 | FME

De kwalificatiestructuur van het MBO voor de metaal- en technologische sector is vernieuwd. Vanaf 1 augustus 2023 zullen de ruim 30 kwalificaties die het MBO nu heeft, opgaan in 3 hoofdrichtingen. Hierdoor hebben scholen en bedrijven meer ruimte om samen te werken en mee te bewegen met technologische ontwikkelingen, om zo jongeren toekomstgericht op te leiden. Studenten worden bredere vaardigheden geleerd, zodat zij in de hele sector en waardeketen aan de slag kunnen.

De drie kwalificatiesdossiers zijn Productietechniek, Mechatronica en Engineering. Deze herziening was hard nodig om het hoofd te bieden aan het enorme arbeidstekort in de maakindustrie. De opleidingen binnen het MBO worden door de nieuwe structuur voor studenten een stuk aantrekkelijker.

De herstructurering van de MBO kwalificaties is een samenwerking tussen de werkgeversorganisaties FME en de Koninklijke Metaalunie geweest. Met de MBO Raad, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, de topsector HTSM en bedrijfstakscholen hebben zij zich ingespannen om een moderne structuur te ontwerpen.

Het voorstel wordt aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aangeboden, die de nieuwe kwalificatiestructuur deze maand zal vaststellen.

 

Iris van Delden, woordvoerder FME, 06 – 15279413 / iris.van.delden@fme.nl FME is de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. De 2.200 aangesloten bedrijven zijn grote industrie/multinationals, handelsbedrijven, middelgrote en kleine industrie (mki) en technostarters, die actief zijn in de sectoren metaal, elektronica, elektrotechniek en kunststof.

Meer binnen de rubriek Onderwijs