'Juist via belastingen gaat Nederland sneller naar een duurzame economie'

22 NOV 2022 13:47 | MVO Nederland

Dit is een expertquote in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van Maria van der Heijden, MVO Nederland. Aanleiding: Van alle belastingen betalen we steeds minder aan milieu

In de huidige tijd kan er verbazing zijn omdat de overheid de milieubelasting steeds verder verlaagt. Maar de echte schok zit wat mij betreft in hoe die belasting wordt verdeeld. Particulieren betalen ruim 50 procent, terwijl de industrie – met een veel grotere voetafdruk – nog geen 6 procent hoeft te betalen. En de energiesector ‘slechts’ 8,5 procent.

De overheid verdeelt zo de rekening van toegebrachte milieuschade totaal niet evenredig. Sterker nog: consumenten draaien nu op voor de schade die vervuilende bedrijven toebrengen. En nog erger: die bedrijven maken er vaak nog financiële winst mee ook.

Onze natuur en maatschappij zijn de klos. Onze economie verduurzaamt langzamer dan nodig, én we blijven nog langer afhankelijk van fossiele grondstoffen.

Juist het belastingstelsel is het middel bij uitstek dat de overheid kan inzetten om snel naar een duurzame economie te gaan. Dus, overheid: belast vervuilende producten en diensten. Breid de CO2-prijs uit. En verlaag de btw op duurzame producten om hergebruik, recycling en de inzet van natuurlijke grondstoffen te bevorderen. Onze natuur en maatschappij hebben het nodig.

Dit is een expertquote van Maria van der Heijden, directeur-bestuurder, MVO Nederland.

Meer binnen de rubriek Ondernemers