'Belangrijk om dit najaar al een buiten-airco te planten voor zomer 2023'

26 SEP 2022 10:09 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Noï Boesten, IVN Natuureducatie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Zomer van 2022 breekt Europees hitterecord - Dagblad van het Noorden

De zomer van 2022 gaat voor Europa de boeken in als de heetste ooit gemeten. Door de opwarming van de aarde is de kans op hittegolven steeds groter geworden. Vooral in de versteende steden zuchtten inwoners afgelopen zomer onder de hitte. Daarom is het belangrijk om nu de herfst is aangebroken alvast vooruit te kijken naar de zomer van 2023. In een groene achtertuin of op een groen balkon is het namelijk veel aangenamer vertoeven.

Wie in de zomer van volgend jaar verkoeling wil, moet nú aan de slag. Veel achter- en voortuinen zijn volledig betegeld. Op een tropische dag zit je daar echt te koken. Een betegelde tuin is namelijk gemiddeld 15 graden warmer dan een groene tuin. Wat IVN Natuureducatie betreft is het dan ook tijd om de tegels eruit te halen en groen terug te plaatsen. IVN heeft speciaal hiervoor het concept Tuiny Forest bedacht, minibosjes van zo’n 6 m2 inheemse natuur, waarmee je tegelijkertijd ook allemaal vogels, vlinders en andere dieren je tuin inlokt.

Een koele zomer creëer je nu

Afgelopen zomer hebben we weer gemerkt wat hitte en droogte voor ons land betekenen. Daar moeten we echt gezamenlijk iets aan doen. Tel je alle achtertuinen bij elkaar op, dan heb je het grootste Nationale Park van Nederland. Er valt hier dus nog een wereld te winnen. Niet alleen tegen hittestress, maar ook voor de biodiversiteit en tegen droogte. Groen zorgt voor leven in de tuin. En door het plaatsen van een regenton stroomt niet al het water dat valt bij een heftige regenbui zomaar het riool in. Hiermee kun je op een later moment dan weer je Tuiny Forest bewateren.

Het najaar is de tijd om over je tuin na te denken en te planten. Bomen en heesters ‘slapen’. De kans dat ze mooi opbloeien is aanzienlijk groter wanneer ze in rust worden geplant. Veel mensen zijn nog steeds deels thuis aan het werk. Dan is het toch veel fijner om het uit raam naar groene tuin te kijken, waar van alles rondscharrelt en je vogels hoort fluiten dan naar een kale betegelde ruimte. Wie er in de zomer van 2023 koel bij wilt zitten, moet nu beginnen met vergroenen.

Noï Boesten, projectleider, IVN Natuureducatie

Meer binnen de rubriek Natuur