Rli brengt advies uit over de rol van woningcorporaties

02 JUN 2022 13:45 | Raad voor de Leefomgeving en infrastructuur (Rli)

Rli brengt advies uit over de rol van woningcorporaties

 

Op 16 juni 2022 biedt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) zijn advies ‘Onderdak bieden: sturen op prestaties van woningcorporaties’ aan minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en het parlement aan. De nationale woningmarkt wordt gekenmerkt door serieuze problemen voor wat betreft de beschikbaarheid van betaalbare woningen. Het is niet gemakkelijk: er zijn lange wachtlijsten voor huurwoningen en in de huur- en koopmarkt worden vaak (zeer) hoge prijzen gevraagd. Dit zorgt ervoor dat starters niet aan bod komen en doorstroming moeizaam is. Voor andere huishoudens geldt dat een groot deel van het inkomen op gaat aan woonlasten. De overheid heeft een zorgplicht voor wonen. In dit advies gaat de Rli in op de vraag of en op welke manier woningcorporaties kunnen bijdragen aan deze zorgplicht en welke overheidssturing daarbij past. De raad doet daartoe zes aanbevelingen aan de rijksoverheid.

Lees meer over het advies ‘Onderdak bieden: sturen op prestaties van woningcorporaties’

Interviewverzoeken en embargo

Mocht u aandacht willen besteden aan het advies, dan kunt u een interviewafspraak aanvragen met Niels Koeman, raadslid en voorzitter van de commissie die het advies heeft voorbereid, via anneke.verschoor@rli.nl. Bij belangstelling kunt u voorinzage krijgen. Op publicatie van een artikel over dit advies rust een embargo tot 16 juni 2022, 00:01 uur.

Voor meer informatie over het advies kunt u contact opnemen met Douwe Wielenga, projectleider, douwe.wielenga@rli.nl of 06 2124 0809. Voor het aanvragen van interviews kunt u contact opnemen met Anneke Verschoor, communicatieadviseur, anneke.verschoor@rli.nl of 06 1535 9540. Vanaf 16 juni 00:01 uur kunt u het persbericht en advies downloaden via www.rli.nl Volg ons op Twitter @raadrli en twitter mee met #woningcorporaties. Over de Rli De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) is een onafhankelijke adviesraad voor regering en parlement. De raad adviseert gevraagd en ongevraagd over hoofdlijnen van beleid op het gebied van duurzame ontwikkeling van de leefomgeving en infrastructuur. De raad behandelt met name strategische maatschappelijke vraagstukken van ruimtelijke inrichting en economie, wonen, milieu, voedsel en grondstoffen, natuur, landbouw, mobiliteit en veiligheid. Voorzitter is ir. J.J. (Jan Jaap) de Graeff. www.rli.nl

Meer binnen deze rubriek