Koningin Máxima lanceert jubileum Vakkanjers in Space Expo

25 SEP 2024 13:30 | Platform Talent voor Technologie

·         Technisch lesprogramma Vakkanjers bestaat 25 jaar en viert dat met thema Ruimtemissie Aarde

·         Lancering van 09.30 – 12.00 uur op 2 oktober a.s. in Space Expo

·         In aanwezigheid van H.M. koningin Máxima en Europese astronauten

·         ASE samenwerkingspartner - André Kuipers ambassadeur

Op 2 oktober vindt in Space Expo in Noordwijk de landelijke lancering plaats van het technisch lesprogramma Vakkanjers dat dit jaar 25 jaar bestaat. Zo’n 200 leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs uit heel Nederland gaan ter plekke aan de slag met hun Vakkanjers challenge en samen met internationale astronauten op onderzoek uit. Koningin Máxima zal aanwezig zijn om het jubileumjaar officieel te starten en met de leerlingen in gesprek gaan over de opdracht en hun ideeën over de toekomst. Het evenement is onderdeel van het groot internationaal astronautencongres, dat plaatsvindt van 29 november tot en met 6 oktober. 

Vakkanjers is een lesprogramma en landelijke wedstrijd voor leerlingen vanaf groep zeven van het basisonderwijs tot en met de vierde klas van het voortgezet onderwijs. Het is ontstaan uit een initiatief van technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. Aan de hand van challenges bedenken ze oplossingen voor een technisch vraagstuk, passend bij hun leerjaar. Het thema van deze jubileumeditie is Ruimtemissie Aarde: Blik op de Toekomst!  Ambassadeur André Kuipers daagt de leerlingen uit om ideeën te bedenken hoe je met technologie uit de ruimte het leven op onze planeet beter, mooier, gezonder kunt maken. Samen met hem en zijn collega-astronauten Helen Sharman en Claudie Haigneré,  gaan de leerlingen in de ochtend op onderzoek uit in Space Expo, waarna zij in gesprek gaan over hun ideeën met koningin Máxima.  

Ruimtevaartmuseum Space Expo neemt de deelnemende kinderen mee op een ontdekkingsreis, zodat de ruimte en ruimtevaart echt tot leven komen. Te midden van satellieten, raketten en ruimteschepen krijgen de kinderen niet alleen technische opdrachten, maar leren ze ook over de kwetsbaarheid van planeet aarde.

Bij de lancering zijn ook aanwezig: De heer A.W. Kolff, commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland en de burgemeester van Noordwijk Mevrouw W.J.A. Verkleij-Eimers.

Meer binnen de rubriek Onderwijs