'Jonge Oranjespeelsters hebben na nederlaag persoonlijke aanpak nodig'

12 OKT 2022 14:39 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Willem-Paul Wiertz, Kenniscentrum Sport & Bewegen, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Zenuwen nekken examen van jonge Oranje-speelsters: 'Maar ik schrijf ze niet af' | Voetbal | NU.nl

Met veel jonge speelsters in de opstelling verloren de Oranjevrouwen tegen Noorwegen. Bondscoach Andries Jonker zegt dat hij het nieuwe talent na deze test nog niet afschrijft. Alle sporters stuiten op tegenslagen in hun weg naar de top, maar sommigen kunnen daar meer ondersteuning bij gebruiken. Coaches moeten hier rekening mee houden als ze dit soort momenten bewust inbouwen.

In de persconferentie na de verloren oefeninterland zei Jonker dat hij de wedstrijd bewust gebruikte om nieuwe speelsters een kans te geven. Niet heel gek volgens hem, omdat zo’n wedstrijd een heel andere sfeer met zich meebrengt dan de “beschutte omgeving van Zeist”. Daar voegde hij wel meteen aan toe dat een aantal van hen niet heeft laten zien wat van hen verwacht werd.

Dat coaches bewust tegenslagen inbouwen is niets nieuws: zo worden sporters getraind om een positieve draai te geven aan hun teleurstelling en ontwikkelen ze eigenschappen zoals zelfdiscipline en doorzettingsvermogen. Deze helpen hen om op de lange termijn succesvol te worden. Dit is alleen niet voor iedere sporter even makkelijk, en sommigen hebben meer ondersteuning nodig dan anderen.

De veelgehoorde uitspraak “ What doesn’t kill me makes me stronger ” is dus te kort door de bocht. Niet alleen de tegenslag zelf, maar ook hoe sporters hiermee omgaan en de nazorg die ze krijgen bepaalt of ze uiteindelijk sterker uit de strijd komen. In de nasleep van de nederlaag is het daarom belangrijk dat de coach en zijn staf met iedere sporter kijken hoe deze het best met het verlies om kan gaan en of een sporter daarbij hulp kan gebruiken.

Dit is een expertquote van Willem-Paul Wiertz, specialist Topsport Topics, Kenniscentrum Sport & Bewegen. 

Meer binnen de rubriek Voetbal