Joep van Poorten Opinieleider in de Zorg van 2023

06 DEC 2023 20:14 | NU’91

Verzorgende IG Joep van Poorten is woensdag verkozen tot de nieuwe Opinieleider in de Zorg van 2023. Joep, op social media beter bekend als @BroederJoep, wist uiteindelijk de meerderheid van de stemmen te behalen. Hij liet daarmee zijn concurrenten, verpleegkundige in de wijk Jennifer Bergkamp en verpleegkundig specialist Anita de Vette, achter zich. De verkiezing is een initiatief van NU’91, Nursing en TVV voor verzorgenden. 

Winnaar

De Helmondse Joep van Poorten werkt op een psychogeriatrische afdeling. Hij is bekend van TikTok en Instagram, waar hij video’s post over zijn belevenissen op zijn werk. Aan volgers geen gebrek: op TikTok heeft hij er ruim 90.000, op Instagram zijn dat er zo’n 48.000. Joep kreeg ruim 44% van het totaal aan publiek- en jurystemmen en neemt daarmee het stokje over van Saskia van Witzenburg, die de titel in 2022 in de wacht sleepte. Naast de titel én een award, nam Joep een opleidingsbudget van 1000 euro in ontvangst. 

Opinieleider in de Zorg

Als opinieleider kom je zichtbaar op voor je beroepsgroep, durf je je daarover op een krachtige manier uit te spreken én draag je bij aan een positieve verandering van het vak. De verkiezing van Opinieleider in de Zorg werd in 2022 in het leven geroepen om de zeggenschap van verpleegkundigen en verzorgenden nog verder te bevorderen.

Volgens de jury is de grote zichtbaarheid van Joep op online platforms een enorme kracht. Hiermee bereikt hij als opinieleider een groot deel van de (potentiële) beroepsgroep. Daarnaast inspireert hij, met zijn vaak ludieke en zeer toegankelijke video’s over de zorg, andere zorgprofessionals. Zelf zegt Joep over het opinieleiderschap: “Ik breng op een leuke manier de zorg naar buiten, met de mooie en minder mooie kanten. Hiermee spoor ik mensen aan om in de zorg te gaan werken én geef ik werkplezier aan zorgverleners.” 

Publiek- en juryrondes

Meerdere jury- en publieksrondes gingen vooraf aan het moment van de uitreiking. In totaal brachten ruim 4200 zorgprofessionals in de publieksronde hun stem uit op hun favoriete opinieleider. De jury bestond uit voorzitter Sander de Hosson (longarts en oprichter van Carend) Michel van Erp (hoofd communicatie van NU’91), Margot Hamel (adjunct-hoofredacteur van Nursing), Rhijja Jansen (hoofdredacteur van TVV) en Saskia van Witzenburg (Opinieleider in de Zorg van 2022).

Meer binnen de rubriek Zorg