Onderwerp: Filmvertoning ‘The Kashmir Files’ met schrijver/regisseur en producent

13 JUN 2022 22:16 | European Kashmiri Pandit Community,

​​​​Filmvertoning ‘The Kashmir Files’: controversieel, maar realistisch beeld van genegeerde geschiedenis

DEN HAAG – Het beeld van het conflict in Kashmir ontbeerde jarenlang een realistisch verhaal. Dat narratief moet veranderen, omdat er zoveel verschillende en onware verhalen worden gedeeld over de situatie van de Kashmiri Pandits, vinden directe betrokkenen. De – nu al controversiële – film ‘The Kashmir Files’ die op vrijdag 17 juni in Pathé Buitenhof 20 in Den Haag wordt vertoond, geeft wél een realistisch beeld van wat er is gebeurd op 19 januari 1990 toen de genocide in Kashmir plaats had. Moslimorganisaties her en der in Europa en over de wereld verzetten zich tegen deze film, maar de Kashmiri Pandits menen dat deze film de feitelijke waarheid toont.

Wij, Kashmiri Pandits, hebben een rijke en unieke cultuur die geworteld is in een verfijnde filosofie, namelijk 'Kashmiri Shaivism'. Kashmiri pandits hebben een geschreven geschiedenis van meer dan 3000 jaar; unieke muziekgenres en instrumenten; taal (Kashmiri) met een eigen schrift (Sharda) en een uitgebreide collectie historische en vroegmoderne literatuur.

Als gevolg van genocide en etnische zuivering in Kashmir heeft de Pandit-gemeenschap enorm geleden. Om dit enigszins te illustreren met feiten.Meer dan 1.000 Kashmiri Pandits zijn gedood in georganiseerde bloedbaden door extremisten en terroristen gesteund door Pakistan, en nu nog steeds worden Kashmiri Pandits systematisch vermoord; 250 tot 300 culturele symbolen en heiligdommen zijn geplunderd, verbrand en vernietigd. Meer dan 25.000 huizen en bedrijven zijn in brand gestoken. Na onze uittocht uit Kashmir verbleven mensen in tenten en zo stierven binnen enkele maanden meer dan 3.000 Pandits aan slangenbeten, ongelukken en geneesbare ziekten. We zijn een kleine gemeenschap van niet meer dan 500.000 individuen, van wie de meesten nu in ballingschap leven, en minder dan 12.500 leven nog in Kashmir

Eindelijk voelt deze groep door deze film, die zich heeft verspreid over Europa en de Verenigde Staten, zich gehoord en dat verhaal willen ze graag delen met de Nederlanders.

De film is heftig, maar het geeft het verhaal van de Hindoes in Kashmir een gezicht dat velen niet kennen. Een genegeerde geschiedenis wordt dit ook wel genoemd. De Europese Kashmiri Pandits Community heeft daarom de schrijver-regisseur Vivek Ranjan Agnihotri en producente Pallavi Joshi gevraagd om in Europa te komen vertellen hoe de film tot stand is gekomen. Vele video-interviews en getuigenissen van Kashmiri Pandits die de gebeurtenissen hebben meegemaakt zijn tot een rauwe en realistische film gesmeed. Het verhaal van de Kashmiri Pandits wordt nu eindelijk verteld en dat willen ze graag met Nederland delen. Agnihotri en Joshi zijn allebei aanwezig bij de Nederlandse filmvertoning in Den Haag en willen graag vertellen over de situatie in Kashmir vanuit hun optiek.

De film wordt deze maanden ook vertoond in de Verenigde Staten, Duitsland en in het Verenigd Koninkrijk. Van dat laatste land heeft premier Boris Johnson de twee makers van de film uitgenodigd om hun verhaal te doen in het Britse parlement. Verschillende moslimorganisaties verzetten zich tegen de filmvertoningen in de verschillende landen, waaronder de Schotse Muslim Council in het Verenigd Koninkrijk.

De Europese Kashmiri Pandits hebben zich verenigd in de stichting European Kashmiri Pandits Community, waarvan een afdeling ook in Nederland actief is. Deze groep heeft tot doel het delen, het promoten en het behouden van de rijke cultuur en tradities van de Kashmiri Pandits. Door de filmvertoning van ‘The Kashmir Files’ ziet deze gemeenschap de mogelijkheid om eindelijk hun verhaal te vertellen, het verdrietige verhaal van de genocide, maar ze willen ook graag de mooie kant van hun achtergrond tonen aan de wereld.

De filmvertoning van ‘The Kashmir Files’ is in Den Haag op vrijdag 17 juni Pathé Buitenhof 20 in Den Haag aanvang 15:30.

Er is een persconferentie na de film, waar de schrijver-regisseur Vivek Ranjan Agnihotri, producente Pallavi Joshi en de voorzitter van Europese Kashmiri Pandit Community uw vragen kunnen beantwoorden. 

 

NOOT VOOR DE REDACTIE, NIET VOOR PUBLICATIE) Contactpersoon: Vikas Munshi | EKPC MOBIEL +31619866082 E-mailadres: vikas.munshi@ekpc.ngo Website: https://www.ekpc.ngo

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws