'Er is sprake van zelfregulering bij huurverhoging in de woningmarkt'

08 JUN 2022 16:49 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Lieke Korthout, MVGM en Watson + Holmes, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Kabinet wil iets doen tegen forse huurstijging die dreigt in de vrije sector | NOS

De betaalbaarheid van wonen staat onder druk. Bij de politiek staat de woningmarkt weer hoog op de agenda en met de aanstelling van Hugo de Jonge als minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, moet de rust weer wederkeren.

Zelfregulering in de woningmarkt

Uit onderzoek van MVGM en Watson+Holmes blijkt dat er sprake was van zelfregulering met betrekking tot verhoging van de huur bij indexatie. Waar er voor 2021 geen maximum zat op verhoging van de huur in de vrije sector, zijn de huren bij indexatie gemiddeld nooit meer gestegen dan 2,7 procent terwijl contractueel vaak werd vastgelegd dat huren mochten stijgen met maximaal 5 procent bovenop inflatie.

Uit onze data blijkt eveneens dat de huurgroei bij mutatie hoger was dan huurgroei bij indexatie. Contracten met een lange looptijd “liepen achter” op de markthuur, waardoor bij mutatie de huren in 2021 gemiddeld met 4,9 procent stegen. Daarnaast hebben renovatiewerkzaamheden ook effect op de huurgroei.

Verschil in huurgroei in de vier grootste steden van Nederland

Daarnaast is geconstateerd dat in de G4 Amsterdam vóór 1 juli 2019 koploper was bij gemiddelde huurstijging bij mutatie. Deze huurgroei is de laatste paar jaar afgenomen en nu neemt Rotterdam de leiding. Amsterdam heeft te maken gehad met de bouw van veel extra woningen, een actief beleid om middeldure huur betaalbaar te houden en ook de coronacrisis kan effect hebben gehad op de verhuurbaarheid van woningen in Amsterdam omdat expats vertrokken.

Dit is een expertquote van Lieke Korthout is Head of Research, Watson + Holmes.

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed