'Donderdag kans op zware windstoten tot circa 100 km/uur'

19 JAN 2021 11:57 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Matthijs van der Linden van Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan, gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Herfstweer in de winter: harde wind en stevige buien - Omroep Brabant

Tot en met donderdag is het zacht en onstuimig. Vooral aan de kust kan de wind flink uithalen en is kans op zware windstoten. Donderdag is in de nacht en ochtend aan de noordwestkust kans op tijdelijke stormkracht en kunnen zeer zware windstoten van circa 100 km/uur voorkomen. Ook boven land zijn donderdag zware windstoten van 75-90 km/uur mogelijk. Het is daarbij erg zacht met maxima rond 10 graden. 

Vandaag is het ook al herfstachtig met veel wind en perioden met regen. Vanavond is aan de noordwestkust kans op een stormachtige wind en zware windstoten van 80 km/uur.

Woensdag zet het herfstachtige weerbeeld door en het is wederom overwegend bewolkt met af en toe regen. De zuidwestenwind blijft overal stevig doorblazen. De meeste wind is voor het noordwesten. Op de westelijke Wadden is in de ochtend kans op zware windstoten van meer dan 80 km/uur.

In de nacht van woensdag op donderdag en donderdagochtend vroeg bereikt de wind waarschijnlijk zijn hoogtepunt. In de kustgebieden is de zuiden- tot zuidwestenwind stormachtig met kans op windstoten tot 90 km/uur. Mogelijk wordt in het noordwesten aan zee een tijdelijke windkracht 9 bereikt en is kortstondig sprake van storm. In dat geval kunnen de windstoten pieken tot circa 100 km/uur.

De kans op een officiële storm is momenteel kleiner dan 10%. Overdag blijft het zeer onstuimig. Pas aan het einde van de dag gaat de wind geleidelijk liggen.

Definities van storm en zware storm

Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid over een heel uur uitkomt op 9 Bft. Een storm die bijvoorbeeld van 0:30 tot 1:30 uur gemiddeld op 9 Bft. uitkomt, maar niet van 0:00-1:00 uur telt niet als officiële storm. Wel wordt dan gesproken over tijdelijke storm of stormkracht. Van een officiële zware storm is sprake als het gemiddeld over een heel uurvak met 10 Bft. waait. Anders wordt gesproken van tijdelijke zware storm. 

Matthijs van der Linden is meteoroloog bij Weeronline.

Meer binnen de rubriek Klimatologie