'Keuzes maken of miljarden verliezen: netcongestie vraagt om eenduidig energiebeleid'

13 SEP 2024 13:38 | Windkracht5
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Bram Straten

Aanleiding:
‘Vol stroomnet kost jaarlijks tot €40 mrd, ingrijpendere maatregelen nodig’

De Nederlandse energiecrisis vraagt dringend om leiderschap en ingrijpende keuzes van de politiek, overheid en het bedrijfsleven. Onderzoek door Boston Consulting Group (BCG) en Ecorys toont aan dat de gevolgen van netcongestie de Nederlandse economie tot wel 40 miljard euro per jaar kunnen kosten, een verlies dat gelijkstaat aan 4 procent van het Bruto Binnenlands Product. Deze kosten komen door bedrijven die vanwege beperkte netcapaciteit niet kunnen aansluiten en zich genoodzaakt zien elders in Europa te vestigen.

Om deze verliezen te beperken, moet de overheid leiderschap tonen en meer doen. Het zwaarder benutten van het bestaande elektriciteitsnet en het stimuleren van flexibele energiecontracten voor grootverbruikers zijn noodzakelijke stappen. Op dit moment is het voor bedrijven echter niet aantrekkelijk om flexibele contracten af te sluiten door te lage financiële prikkels vanuit de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Zonder stevig ingrijpen blijft de status quo in stand en blijven de kosten stijgen

Om daadwerkelijk verandering teweeg te brengen, moet de overheid grootverbruikers verplichten om flexibele contracten af te sluiten, zodat er een gelijk speelveld ontstaat. Ook netbeheerders moeten meer ruimte krijgen om het net zwaarder te belasten, al betekent dat soms afwijken van de huidige veiligheidsmarges in de wet- en regelgeving.

Zonder deze stappen blijven we met een overbelast net, beperkte energiezekerheid, en oplopende economische schade kampen. Het is tijd dat politiek en samenleving samen durven te kiezen voor een flexibeler, toekomstbestendig energiesysteem.

Meer binnen de rubriek Economie en geld