Dit is een expertquote van Mirella Minkman, Vilans, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Groot AI-project ontvangt 95 miljoen voor 10 jaar onderzoek - Skipr
NWO gaat twee consortia financieren met een looptijd van tien jaar. Het Radboudumc neemt deel aan het ROBUST-consortium, dat bestaat uit 17 AI-labs waarvan er 8 zijn gericht op de gezondheidszorg. Een goede ontwikkeling.
Onderzoek naar de inzet van kunstmatige intelligentie is belangrijk, zeker ook in de langdurige zorg. Datagedreven zorg lijkt soms een ver-van-mijn-bed-show, maar in werkelijkheid zijn data- en AI-toepassingen nu al onderdeel van de dagelijkse zorgpraktijk van de care. Denk aan leefstijlmonitoring op basis van bewegingssensoren die worden geïnstalleerd in huis bij alleenwonenden ouderen met dementie. Op basis van AI brengt zo’n systeem dagelijks het activiteitenpatroon van de oudere in kaart, geeft het verzorgenden inzichten over het welzijn en de veiligheid van de cliënt, en kan het proactief waarschuwen bij veranderingen zoals een omgekeerd dag-nacht ritme, verhoogd toiletgebruik, of een langere periode van inactiviteit.
Of denk aan technologie die nu nog in ontwikkeling is zoals een wondzorgapp die een foto van een wond van een cliënt direct vastlegt in het elektronische cliëntendossier (ecd) en waarmee de AI-software de foto automatisch analyseert. Deze en andere toepassingen zoals de inzet van sociale robots en beslissingsondersteunende software worden steeds vaker ingezet.
Als Vilans verzamelen en verspreiden we kennis over de ontwikkeling en inzet van data- en AI-toepassingen in de langdurige zorg. We richten ons daarbij op het primaire zorgproces en hebben nadrukkelijk aandacht voor kansen én uitdagingen. Want soms helpen data en AI te begrijpen wat er is gebeurd, soms voorspellen ze wat er kán gebeuren. Maar hoe kunnen we data en AI op een zinvolle en verantwoorde manier inzetten in de langdurige zorg? Daar is meer onderzoek voor nodig.
Mirella Minkman, Bestuursvoorzitter Vilans en hoogleraar aan Universiteit Tilburg/TIAS op de leerstoel ‘Innovatie van organisatie en bestuur van de langdurende integrale zorg'