'Duidelijke erfpachtregels nodig om kopers beter te beschermen'

20 JAN 2023 09:11 | NHG

Dit is een expertquote van Marcel Sippekamp, senior productmanager, Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Na 40 jaar je eigen huis uit omdat de grond van een ander is | oost-online.amsterdam

Erfpacht- en kortingsconstructies kunnen de toegang tot eigenwoningbezit sterk verbeteren. Maar er zijn ook valkuilen. Zoals de kwestie waarbij een vrouw na veertig jaar uit haar huis gezet dreigt te worden omdat er op de grond particuliere erfpacht rust. De eigenaar van de grond heeft een ander bestemmingsplan voor het pand.

Om woningeigenaren te beschermen heeft NHG duidelijke regels opgesteld waaraan erfpachtregelingen moeten voldoen. Zo voorkomen we dat de canon willekeurig of onredelijk kan worden verhoogd.

Ook is het voortaan voor aanbieders verplicht om bij informatie over een constructie een bijsluiter aan te bieden met begrijpelijke uitleg over de voorwaarden en mogelijke (toekomstige) financiële consequenties. Hiermee willen we voorkomen dat kopers in de toekomst voor verrassingen komen te staan.

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed