'Ambitie klimaattop ontbreekt; meer financiering nodig om klappen op te vangen'

17 NOV 2022 13:32 | Rode Kruis

Dit is een expertquote in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van Maarten van Aalst, Rode Kruis. Aanleiding:  Draft Cop27 agreement fails to call for ‘phase-down’ of all fossil fuels | Cop27 | The Guardian

Ambitieuze plannen om klimaatverandering onder controle te krijgen en de meest kwetsbaren te helpen, lijken op de klimaattop in Egypte mijlen ver uit zicht. Dat is zorgelijk, want de top is bijna ten einde.

Tegelijkertijd worden de wereldwijde gevolgen van klimaatverandering steeds zichtbaarder. Zo kwamen door hevige regenval in Nigeria, Niger, Tsjaad en omliggende landen in de voorbije maanden achthonderd mensen om. Het waren enkele van de dodelijkste overstromingen die ooit zijn vastgelegd, blijkt uit nieuw onderzoek van het World Weather Attribution- netwerk (waarbij onder meer Rode Kruis en KNMI zijn aangesloten).

Alleen al in Nigeria moesten maar liefst 1,5 miljoen mensen hun huis verlaten door de overstromingen. Vele honderdduizenden hectaren landbouwgrond raakten beschadigd, wat het risico op voedselschaarste groter maakt.

Discussie over financiering en schadeloosstelling voor diegenen die het hardst geraakt worden door klimaatverandering blijken een heet hangijzer op deze klimaattop. Er is meer aandacht nodig voor landen die de wrange vruchten plukken van de uitstoot die vooral komt vanuit rijkere landen. Hun inwoners eisen terecht hulp om zich aan te passen aan een grilliger klimaat en om de klappen op te vangen die zij nu te verduren krijgen.

We hebben nog een paar dagen om samen tot concrete resultaten te komen.

Dit is een expertquote van Maarten van Aalst, directeur van het Rode Kruis Klimaatcentrum, en professor in klimaat aan de Universiteit Twente.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid