'De Taliban lijkt sterk, maar is een versnipperde groep met beperkte militaire macht'

04 AUG 2021 16:59 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Anne Kwakkenbos, Cordaid, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Hoofdstad van Afghaanse provincie Helmand bijna volledig in handen van Taliban | De Volkskrant

Ik ben op dit moment in Afghanistan en hoor veel zorgwekkende berichten. De Taliban is bezig met een snelle opmars. Het beeld dat nu in de media komt is echter vertekend. De Taliban lijkt verenigd en sterk te zijn, maar het is een versnipperde groep met beperkte militaire macht. Het huidige narratief in de media maakt de Taliban juist sterker, helaas.

De Taliban heeft veel strijders verloren en is als organisatie zeer uitgerekt. Daardoor zal het moeilijk voor ze zijn om de gebieden die ze hebben ingenomen te behouden. Veel buitenlandse strijders komen nu de grens over, met name uit Pakistan, om de Taliban te helpen. Ook komen strijders uit verschillende Afghaanse streken bepaalde Talibangroepen elders versterken. Dit loopt niet altijd lekker omdat ze door de gemeenschap als buitenstaanders worden gezien.

Bijzonder ernstig zijn de bevestigde berichten dat jonge vrouwen gekidnapt of gedwongen uitgehuwelijkt worden aan Talibanstrijders. Je merkt wel dat Afghanen steeds bozer worden op de Taliban vanwege hun misdaden.

Anne Kwakkenbos, Expert gender en vrede- en veiligheidsvraagstukken, Cordaid

Meer binnen de rubriek Internationaal nieuws