Van statisch naar dynamisch ondernemingsplan

22 SEP 2021 13:30 | Route ICR

Van statisch naar dynamisch ondernemingsplan

Amsterdam, 22 september 2021 - Ondernemen is simpel. Maar het moeilijkste wat er is, is simpel ondernemen. Maar waarom dan? Laten we het daar de komende tijd eens over gaan hebben. En tevens kijken hoe dat probleem kan worden opgelost. Vandaag deelt Route ICR het zesde artikel uit de reeks ‘Invulling MKB governance in de praktijk’.

Je hebt inmiddels een glasheldere ondernemersambitie. Dan is het nu tijd voor het business model van je bedrijf. Want zonder kansrijk business model is doelgericht ondernemen haast onmogelijk. Je business model en de afgeleide doelen vanuit je ondernemersambitie vormen namelijk samen de noodzakelijke input voor je dynamisch ondernemingsplan. Vanuit ambitieuze doelen ga je, samen met je team, aan de slag met het dynamisch ondernemingsplan van je bedrijf.

Kansrijk business model

Het business model laat de absolute basis zien van hoe je bedrijf waarde creëert, waarde levert en waarde behoudt. Daarom is het zo belangrijk dat je inzichtelijk maakt met welk kansrijk business model je je ondernemersambitie gaat realiseren. Begin met omschrijven waarin jouw bedrijf zich onderscheidt in de markt: met andere woorden, waaraan ontleent jouw bedrijf haar bestaansrecht. Via de 9 elementen van het Business Model Canvas (BMC) begrijp je hoe dit werkt en leg je jouw business model op een overzichtelijke manier vast.

Ambitieuze doelen dagen je uit: denk groot

Denk groot en zorg dat je ambitieuze doelen stelt. Want die zijn nodig om beter te worden én innovatief te zijn. Deze doelen lijken op het eerste gezicht onhaalbaar, maar met de juiste aanpak kun je ze haalbaar máken! Liggen je doelen vast en zijn ze ‘SMART’, dan maak je een plan waarmee je de doelen gaat behalen. Geen statisch businessplan zoals bijvoorbeeld de banken dat van je vragen. Maar een allesomvattend én dynamisch plan. 

Dynamisch ondernemingsplan

Voor wie het nog niet duidelijk was, heeft Covid 19 nog maar eens bewezen dat je je plan te allen tijde moet kunnen aanpassen aan de wereld om je heen. Werk in je dynamisch ondernemingsplan daarom met kleine doelen voor de kortere termijn die bijdragen aan het hogere doel. Zo is het geheel beter te overzien, eenvoudiger bij te stellen én zo zie je voortgang. Dat is motiverend voor je team, het helpt om de juiste focus te houden én om doelgerichte keuzes te maken. Kiezen wat je wél doet maar ook wat je juist niet doet. Zo zie je dat je ook met je business model en dynamisch ondernemingsplan invulling geeft aan MKB governance in de praktijk.

Paul Joore (geboren 1970) is grondlegger en eigenaar van Route ICR en daarmee ook van de Route ICR webapplicatie. Hij is een zeer ervaren ondernemerscoach én is zelf ondernemer. Hij wordt vooral gedreven door zijn overtuiging dat kennis, ervaring en vaardigheden delen de basis is voor groei. Want dat maakt mensen bewuster van de gevolgen van beslissingen die zij moeten nemen, zowel zakelijk als privé. En daarmee stuur je gedrag én stimuleer je groei. Als bedrijfseconoom en registeraccountant, legt hij eind vorige eeuw een sterke basis voor zijn zakelijke carrière bij de accountants tak van Arthur Andersen. Aansluitend is hij in allerlei (interim) management rollen actief in het bedrijfsleven, bij zowel beursgenoteerde als MKB bedrijven. Inmiddels ligt zijn focus reeds vele jaren op het helpen van ondernemers bij het realiseren van hun ambitie. Hij heeft zich dan ook ontwikkeld tot groei coach én trainer on the job voor het MKB. Groeien staat hierbij voor beter én groter worden. Maar het knaagde aan Paul dat hij in zijn eentje maar een beperkt aantal ondernemers kon helpen met zijn kennis en ervaring. Daarom heeft hij zich jaren geleden ten doel gesteld om álle MKB bedrijven op een laagdrempelige en betaalbare manier van de benodigde kennis en vaardigheden te voorzien. Allereerst om de onwetendheid bij ondernemers om te zetten in bewustwording. En daarmee te zorgen dat zij begrijpen hoe zij hun eigen kwaliteiten en die van hun medewerkers effectiever en efficiënter kunnen inzetten in hun bedrijf. Als een fundament voor duurzaam ondernemen. Als een fundament voor duurzame groei. Na jaren pionieren, vele gesprekken, tegenslagen vanuit alle hoeken, en vooral heel veel ontwikkeluren is de Route ICR webapplicatie inmiddels dé oplossing om het voorgaande te bereiken. ‘Learning on the job’, of beter gezegd ‘learning by doing’ als basis voor een praktische invulling van MKB governance. Zo wordt de kans dat ondernemers hun doelen bereiken aanzienlijk vergroot. Een hele mooie bijkomstigheid is dat meer kennis bij het MKB bijdraagt tot meer focus en daardoor leidt tot minder verspilling van energie en grondstoffen. Zo draagt een betere MKB governance ook nog eens bij aan een duurzamere wereld! Paul is tevens auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’.

Meer binnen de rubriek Business consultancy