'Nieuwe minister pas succesvol als die breekt met voorganger'

12 JAN 2022 14:38 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Niels Schotanus, Van Ede & Partners, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Kabinet besluit over coronamaatregelen | ANP

Het vierde kabinet van Mark Rutte is een feit. Maandag legden alle nieuwe ministers en staatssecretarissen hun eed en belofte af waarna zij officieel werden ingezworen. Deze week mogen ze gelijk aan de bak want vrijdag wordt er een besluit genomen over de huidige coronamaatregelen.

De nieuwe bewindspersonen staan nu voor de uitdaging om met oplossingen komen voor grote thema’s, zoals het woningtekort en de nasleep van de coronacrisis. Stuk voor stuk zijn het problemen die in een bepaalde context zijn ontstaan. Om hier als minister of staatssecretaris op een goede manier mee om te gaan moet er buiten de kaders ingezet door hun voorgangers gedacht worden. De sleutel tot succes is om dicht bij jezelf te blijven.

Albert Einstein zei ooit: “ Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het probleem heeft veroorzaakt ." Leidinggevenden zijn pas succesvol als ze met een eigen plan komen. Je kunt een baan zo inrichten dat je nooit een fout zal maken, maar dan handel je uit angst en zal je uiteindelijk geen verschil maken. Dat geldt ook voor nieuwe ministers en staatssecretarissen. Als de bewindslieden zich hiervan al bewust zijn, dan zijn ze al een eind op weg.

Zoek het tegengeluid

Een nieuwe leider moet precies weten hoe het systeem werkt en gaat relaties aan met iedereen. Dat doet een minister of staatssecretaris door goed te luisteren. En dan niet alleen naar de luidste stemmen in het debat, maar echt naar alle meningen. Een bewindspersoon moet zich dus niet alleen focussen op de kant waar de meeste weerstand vandaan komt, maar ook op zoek gaan naar andere meningen en daarvoor openstaan.

Bewindspersonen zullen pas slagen als ze blijven doen wat in het verlengde ligt van hun eigen drijfveren en kwaliteiten. Als er andere motivaties zijn om de baan te nemen, zoals een hoog salaris, dan gaat het niet werken. Doe je iets uit liefde en met een bepaalde overtuiging, dan ga je een mooie tijd tegemoet.

Niels Schotanus is directeur van Van Ede & Partners Amsterdam

Meer binnen de rubriek Actualiteiten