'Boeren gaan alleen natuurlijk landbouwen als het eenvoudig en toegankelijk is'

13 FEB 2024 15:54 | MVO Nederland
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Gerard Teuling

Aanleiding:
Boerenland vergroenen? Ho, ho, dat gaat zomaar niet - NRC

Boeren schakelen alleen om naar natuurlijke landbouw als het eenvoudiger, toegankelijker en begrijpelijker wordt. Het is onbegrijpelijk dat heel Nederland baat heeft bij een gezonde bodem, meer biodiversiteit en een mooiere omgeving, en dat boeren die daaraan willen bijdragen tegen een muur van regels en belangen aanlopen. Deze complexe en onbegrijpelijke regels demotiveren sommige boeren zelfs zo, dat ze er maar mee stoppen. Ongelofelijk zonde, want de kans is groot dat ze dan blijven werken op een manier die de natuur kapotmaakt.  

Maar het kán wel. Zeker als je weet dat de landbouw bij uitstek de sector is die klimaatverandering kan afremmen en de natuur kan herstellen. Maar daarvoor moet natuurlijke landbouw de standaard worden. En dat is gezien de hoeveelheid complexe regels en financiële belangen van partijen om de boer heen niet eenvoudig. Sterker nog: dat is een van de moeilijkste puzzels die er te leggen is. En hoewel er partijen los van elkaar werken aan een oplossing, is dat niet efficiënt. Als de wetgeving het niet regelt, kan het alleen met de hele keten samen. 

MVO Nederland richtte daarom Boeren. Natuurlijk! op; een netwerk waarin vertegenwoordigers uit de hele voedselketen samenwerken om natuurlijke landbouw de standaard te maken. Banken, financiers, verzekeraars, agronomen, bodembiologen, overheden, coöperaties en inkopers - in dit netwerk vormen we nieuwe ketens: van boer tot inkoper, en van zorginstelling tot restaurant of supermarkt. Stap voor stap maken we de markt voor natuurlijke landbouw sterker. En bieden boeren zo zekerheid op lange termijn, zonder dat ze terechtkomen in een bureaucratische wirwar van onbegrijpelijke regels.  


Meer binnen de rubriek Boeren, land- en tuinbouw