Tv-uitzending NPO1 over ramp in Turkije en Syrië geeft inkijkje hulpverlening Giro555

08 DEC 2023 07:00 | Oxfam Novib

Presentator Jeroen Pauw doet verslag vanuit het rampgebied en kijkt hoe het geld wordt besteed voor de hulpverlening

Den Haag, 8 december 2023 - Ruim negen maanden na de landelijke Giro555-actiedag voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië, wordt op maandagavond 11 december in een speciale televisie-uitzending aandacht besteed aan de hulpverlening vanuit de Nederlandse hulporganisaties achter Giro555. Presentator Jeroen Pauw bezoekt in de uitzending de zwaar getroffen gebieden in en rond Hatay, Gaziantep, Adiyaman en het grensgebied met Syrië. Hier spreekt hij hulpverleners en getroffen inwoners over de gevolgen van de ramp. Ook actievoorzitter Michiel Servaes reisde af naar Turkije en vertelt over de hulpverlening namens de samenwerkende organisaties achter Giro555.

Jeroen Pauw bezocht diverse projecten waaronder een grootschalig containerkamp van het Rode Kruis dat onderdak biedt aan duizenden slachtoffers. Hij spreekt met hulpverleners die vanaf de dag van de ramp alle ontwikkelingen van dichtbij hebben meegemaakt, van nood naar wederopbouw. In de uitzending komen persoonlijke verhalen aan bod van zowel slachtoffers als hulpverleners, onder wie vanuit Save the Children en Dokters van de Wereld. Zo ontmoet hij gezinnen die weer kunnen terugkeren naar hun huizen nadat deze veilig verklaard zijn door ingenieurs van Habitat, en met lokale ondernemers die met financiële ondersteuning hun bedrijven weer kunnen opstarten dankzij Stichting Vluchteling. Pauw had vanwege de onveilige situatie in Syrië geen mogelijkheid om naar het getroffen gebied aldaar af te reizen. Hij spreekt op het grensgebied met verschillende mensen over hun ervaringen.

 Michiel Servaes bezoekt als actievoorzitter samen met Jeroen in Hatay een waterzuiveringsinstallatie waar Oxfam Novib waterleidingen herstelt waardoor er weer voldoende water in de regio beschikbaar is. Servaes: “De honderden hulpverleners doen er al bijna een jaar alles aan om de slachtoffers te helpen. Iedereen weet ook dat de koude winter weer voor de deur staat. Waar eerst de behoefte lag bij medicijnen, voedsel, schoon drinkwater en schuilplaatsen, is de wederopbouw van woningen en gemeenschapsgebouwen aan de orde van de dag. Iedereen wil het leven ook weer zo snel mogelijk hervatten, dat is zo voelbaar. Ondertussen is de hulp nog echt hard nodig, ook voor de psychische zorg en speciale aandacht voor kinderen. Die projecten lopen nog volop en bieden echt veel steun aan zoveel mensen voor wie het leven onverwachts anders is gelopen.”

Het gironummer is nog tot en met 31 december 2023 geopend. Met inmiddels een nieuwe tussenstand van 127 miljoen euro, wordt er tot en met maart 2025 door de betreffende hulporganisaties achter Giro555 hulpverleend in zowel Turkije als Syrië.

Pauw in Turkije -Maandag 11 december, 21.30-22.20 uur, NPO 1 (en wereldwijd via BVN)

Noot voor de redactie: voor meer informatie of een interview met Michiel Servaes: Denise Cremers 06-24704411 of denise.cremers@oxfamnnovib.nl Over Giro555 Giro555 is een samenwerkingsverband van 11 hulporganisaties die transparant zijn over de besteding van het ingezamelde geld. De opbrengst van de Giro555-actie wordt verdeeld onder de 11 deelnemende hulporganisaties en geaccrediteerde gastdeelnemers. Elke organisatie biedt daarmee direct noodhulp en rapporteert op vaste momenten over de hulpresultaten terug aan Giro555. Dit zijn de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 voor de aardbeving in Turkije en Syrië: CARE Nederland, Cordaid, Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, UNICEF Nederland en World Vision. Dokters van de Wereld, VNG, War Child en Habitat zijn de huidige aanvullende gastdeelnemers. De Witte Helmen zijn aangesloten als partner die in Syrië via een van de lidorganisaties die ondersteund wordt. Zij voeren met name herstelwerkzaamheden uit die vallen onder ‘Early Recovery’ volgens de classificatie van de UN OCHA-clusters.

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen