Energie besparen is de belangrijkste reden om te kiezen voor Smart Home oplossingen

10 OKT 2023 10:31 | GfK Netherlands B.V.

Amstelveen, 10 oktober 2023 – Uit de GfK Smart Home Monitor 2023 blijkt dat voor het eerst sinds negen jaar ‘energie besparen’ de nummer één reden is om voor Smart Home producten te kiezen. Tot 2023 was ‘gemak’ de voornaamste reden.  Daarnaast is ‘kosten besparen’ ook sterk toegenomen, 34% van de respondenten geeft aan dat dit de reden is om voor Smart Home producten te kiezen.

Lees hier meer over de Smart Home Monitor 2023 of vraag meer informatie aan.

De populariteit en bekendheid van Smart Home stijgt nog altijd. Vorig jaar was 72% van de consumenten bekend met de term “Smart Home”, inmiddels is dit 75%, drie op de vier mensen. Een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking is geïnteresseerd in Smart Home, maar liefst 4,9 miljoen Nederlands heeft ook daadwerkelijke interesse om Smart Home oplossingen aan te schaffen

Kosten en Privacy

De verwachte aanschafkosten voor Smart Home producten zijn een minder groot bezwaar in vergelijking met voorgaande jaren, terwijl privacy en mogelijk verkeerd gebruik door derden nu vaker wordt genoemd. 57% van de respondenten geeft aan dat zij zich zorgen maken om hun privacy, dit is al jaren de nummer 1 barrière om Smart Home producten te kopen voor Nederlandse consumenten

Smart Energy

Smart Energy heeft potentieel om verder te groeien, 1 op de 5 consumenten geeft aan de komende jaren te gaan investeren in Smart Energy, gevolgd door klein huishoudelijke producten en beveiligingsproducten.

Roy de Bats, technologie expert bij GfK: “We zien dat door de hoge energieprijzen, consumenten duidelijk op zoek zijn naar producten die kunnen helpen om te besparen op de energierekening. Smart Home leent zich hier uitstekend voor omdat bijvoorbeeld de verlichting in huis door middel van sensoren alleen inschakelen wanneer dat nodig is, en daarna ook weer uitgaan. Uit ons consumentenonderzoek, blijkt dan ook dat men graag geld besteed aan energie zuinige huishoudelijke apparaten, zonnepanelen en verlichting.“

Verlichting en groot huishoudelijk

Slimme verlichting en grote huishoudelijke apparaten laten een toename zien in het bezit onder Nederlandse huishoudens ten opzichte van 2022. Er is een significante stijging in slimme verlichting (van 30% naar 35%) en grote huishoudelijke apparaten, met name slimme vaatwassers van 19%naar 23%.

“Uit het onderzoek blijkt dat men niet alleen wil besparen op energie, maar zeker ook kosten wil besparen op de lange termijn middels slimme- en energie zuinige apparaten.” aldus de Bats.

Beveiliging, energiebesparing en gezondheid zijn de drijvende krachten achter de groei in de daadwerkelijke verkoop gemeten door GfK Retail Data in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar in Nederland. Er zijn grote stijgingen te zien in Airconditioning (+72%), babyfoons (+79%), tuinbewatering (+66%), lichttherapie (+45%) en deurbellen (+25%).

Over de GfK Smart Home Monitor (onderzoek verantwoording)  

In 2015 is de GfK Smart Home Monitor als eerste in Nederland gelanceerd. De jaarlijkse trends over kennis, interesse en houding van Nederlandse consumenten ten aanzien van Smart Home oplossingen, is daarin uitgebreid onderzocht. Daarnaast kunnen we (uniek in Nederland) de inzichten koppelen aan de daadwerkelijke verkopen uit de GfK Retail data. Jaarlijks wordt de vragenlijst geüpdatet naar de actualiteit zoals het gebruik van spraakassistenten.   

Er is een representatieve steekproef van 1.007 Nederlandse respondenten ondervraagd in de leeftijdscategorie van 18+. Het onderzoek is uitgevoerd in augustus 2023. Er is kennis over en interesse in Smart Home gemeten.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de Smart Living Society. 

Over GfK

Al meer dan 85 jaar verdienen we het vertrouwen van onze klanten over de hele wereld door kritieke vragen in hun besluitvormingsproces op te lossen. Wij stimuleren hun groei door een volledig inzicht te bieden in het koopgedrag van hun consumenten en in de dynamiek die hun markten, merken en mediatrends beïnvloedt. In 2023 ging GfK samen met NIQ, waardoor twee marktleiders met een ongeëvenaard wereldwijd bereik werden verenigd. Met een holistische retailreading en de meest uitgebreide consumenteninzichten - geleverd met geavanceerde analyses via ultramoderne platforms - stimuleert GfK "Growth from Knowledge". Ga voor meer informatie naar www.gfk.com.

Over Smart Living Society

De Smart Living Society heeft als doel het samenbrengen van zakelijke partners met een betrokkenheid rondom smart living teneinde kennis te delen en het gebruik van smart producten binnen Nederlandse huishoudens te stimuleren.We doen dit door seminars, live events, werkgroepen en andere netwerk events te organiseren waarin diverse onderwerpen rondom smart living ter discussie worden gesteld en kennis wordt vergroot. We zijn een community van partners waarin transparant en objectief gesproken wordt over de challenges omtrent IoT en smartliving en waar gezamenlijk gekeken wordt naar wat de beste go to market strategie is voor de consument. Daarnaast willen we het gebruik van smart apparaten stimuleren. Meer informatie over de Smart Living Society vindt u op www.smartlivingsociety.nl 

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Tamara de Lange, tamara.delange@gfk.com

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media