'Ook slot van de zomer blijft wisselvallig'

18 AUG 2021 13:38 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Tegenvallend zomerweer kabbelt voort, maar in het weekend opnieuw beter | De Telegraaf

Wisselvallig Hollands zomerweer tekent deze zomervakantie in Nederland. Het slot van de meteorologische zomer wijkt hier niet van af. Tropische temperaturen blijven uit en het is vaak 20-25 graden. Dit weekend kan het tijdelijk zomers warm worden met maxima van 25 graden of meer. Vooral zaterdag is het aangenaam zomerweer.

Vakantiegangers in eigen land die hopen op zonnig en droog weer moeten nog even geduld hebben, maar dit weekend wordt het tijdelijk droger, zonniger en warmer. Vrijdag is het ook al vrij goed zomerweer met zon, stapelwolken en slechts een enkele bui. De temperatuur stijgt naar 20-23 graden. Zaterdag wordt de beste dag voor vakantie-activiteiten. Het blijft grotendeels droog, de zon schijnt geregeld en het wordt 22-26 graden.

Mogelijk dat we zondag ook nog een mooie zomerdag krijgen, maar de onzekerheid in de verwachting neemt toe en enkele regen- en onweersbuien kunnen het warme en zonnige zomerweer de das omdoen.

Na het weekend is de kans groot dat we terugkeren een licht wisselvallig weertype waarbij zon, wolken en enkele buien elkaar afwisselen bij 20-25 graden. Vooral maandag en dinsdag worden nog buien verwacht, daarna neemt de neerslagkans af. Richting september stijgt de kans op warmer en zonniger weer, maar de onzekerheid in de verwachting is zeer groot.

Zon geleidelijk minder krachtig

In augustus is de zon niet meer zo krachtig als in juni en juli en in de loop van de maand neemt de zonkracht in rap tempo af. Wanneer de zon een tijdje voluit schijnt wordt aan het begin van de middag nog wel zonkracht 5 of 6 bereikt. Zonder een likje zonnebrandcrème kan een onbeschermde huid binnen 20 tot 40 minuten verbranden!

Jaco van Wezel is meteoroloog en woordvoerder van WeerOnline

Meer binnen de rubriek Vrijetijdsindustrie