'Voedselsystemen aanpakken is de enige weg uit mondiale voedselcrisis'

23 SEP 2021 10:20 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Bram Peters, Cordaid, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: De wereldwijde voedselcrisis vraagt om scherpe keuzes van Nederland | Trouw

Vandaag vindt de Food Systems Summit van de Verenigde Naties plaats: dé werelvoedseltop. Op de top zal het gaan over het veranderen van voedselsystemen om ervoor te zorgen dat iedereen wereldwijd toegang heeft tot goed en voldoende voedsel. Het veranderen van voedselsystemen is hard nodig, want niet alleen neemt honger wereldwijd weer toe, ook de impact van de voedselsector op het klimaat is enorm. Dat er iets op grote schaal moet veranderen, is duidelijk. Voedselsystemen aanpakken is de enige weg uit mondiale voedselcrisis.

De benadering vanuit voedselsystemen houdt in dat de voedselsector niet op zichzelf staand is, maar is ingebed in maatschappij en beleid. Een hele waardeketen gaat niet alleen over voedsel, maar heeft ook impact op klimaatverandering, mensenrechten en handelsrelaties tussen landen en bedrijven. Alleen door voedselsystemen in zijn geheel aan te pakken, kan er vooruitgang worden geboekt op alle duurzame ontwikkelingsdoelen.

Bram Peters, Expert voedselsystemen en voedselzekerheid, Cordaid

Meer binnen de rubriek Voedingsindustrie