''Niet studies maar praktijkgerichte trainingen zijn oplossing IT-tekorten'

15 SEP 2021 11:03 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Sjoerd Hauptmeijer, The Young Digitals, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Heb je een van deze studies gedaan, dan staan bedrijven om je te springen | Werk | AD.nl

Universitaire opleidingen zijn niet de oplossing voor het tekort aan IT-personeel. Technologie gaat een steeds grotere rol in ons leven spelen. Voor de ontwikkeling hiervan is personeel nodig. Jarenlang durende opleidingen zijn niet de oplossing voor dit tekort.

De stroperigheid van het accredatieproces van opleidingen strookt niet met de snelveranderende techsector. Pratijkgerichte trainingsprogramma’s in combinatie met waardevolle werkervaring zijn de oplossing voor het tekort aan digitaalvaardig personeel.

Opleidingen moeten plaatsmaken voor trainingsprogramma’s

Gezien de snelheid van technologisering wordt het tijd dat klassieke opleidingen plaatsmaken voor passende trainingsprogramma’s. Vooral wanneer deze trainingsprogramma’s toegankelijker worden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kan het personeelstekort snel worden opgelost en ingespeeld worden op de concrete behoeften van bedrijven.

Vaardigheden en motivatie belangrijker dan verouderde kennis

Jarenlang in de schoolbanken zitten is niet voor iedereen weggelegd. Veel jongeren hebben een afstand tot de arbeidsmarkt door externe factoren, maar zijn gemotiveerd om te werken aan hun carrière. Voor werkgevers liggen enorme kansen bij deze doelgroep, omdat vooral onder jongeren een grote interesse in technologie is. En dat deze jongeren geen universitaire opleiding hebben afgerond, betekent niet dat zij de banen niet aankunnen waarbij momenteel de behoefte liggen bij bedrijven.

Daarbij komt het probleem dat opleidingen vakinhoudelijk niet actueel blijven. Zelfs wanneer studenten hun opleiding zonder studievertraging afronden, is de opgedane kennis vaak al verouderd tegen de tijd dat zij aan hun eerste baan beginnen. Voor veel jongeren is het dan alsnog lastig om een baan te vinden. Om deze reden bieden bedrijven uit de technische sector vrijwel altijd een intern opleidingsprogramma dat ervoor zorgt dat nieuwe werknemers op de hoogte zijn van de laatste technische vooruitgangen binnen het desbetreffende bedrijf of sector.

De oplossing ligt dus bij praktijkgerichte trainingsprogramma gericht op vaardigheden en werkervaring in plaats van statische kennis.

Sjoerd Hauptmeijer, Founder & CEO, The Young Digitals

Meer binnen de rubriek Informaticatechniek