Maand van de filosofie: voor elke situatie is er wel een filosoof te vinden

04 APR 2022 08:36 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Kayvan Kian in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: April – maand van de filosofie | ANP

Voor elke levensvraag of uitdaging is er wel een filosoof in te schakelen die helpt de weg te vinden. Iedereen kan een wijze adviesraad om zich heen creëren van klassieke en hedendaagse filosofen. Een grote uitdaging op werk? Vraag Aristoteles om hulp. Hij ziet uitdagingen als kansen om je karakter te versterken en te ontwikkelen. Voel je angst? Dit is een kans om moed te beoefenen. Voel je je verveeld? Dit is een kans om geduld te beoefenen. En ook op persoonlijk vlak; wie sleur ervaart in dagelijkse bezigheden heeft misschien een beetje Nietzsche nodig. Hij zal je helpen achterhalen wat je echt wilt doen in het leven in plaats van je te laten leiden door verwachtingen van anderen.

Ook hedendaagse filosofen kunnen groot verschil maken. Neem de opper gevechtskunstenaar Bruce Lee. Iedereen ervaart wel eens een moment waarop alles mis lijkt te gaan. Van kleine dingen: een mislukt recept tot aan grote levensveranderende situaties als een faillisement. Als de wereld tegen je lijkt dan zegt Bruce Lee: “wees als water.” Water zal altijd z’n weg vinden, zelfs als er een grote rots in de stroming opduikt. Water zoekt altijd een andere weg, het zal daarbij ook nooit teveel of te weinig reageren op alle obstakels. Van Bruce Lee leren we dat we onze doelen en middelen niet door elkaar moeten halen.

Kayvan Kian is oprichter van het Young Leaders Forum, docent, schrijver

Meer binnen de rubriek Media industrie