'Grootte schade op Filipijnen na supertyfoon Rai steeds duidelijker'

23 DEC 2021 16:01 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Cecile de Milliano, Rode Kruis, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Orkaan Rai zorgt voor enorme schade op Filipijnen - NRC

Een week nadat supertyfoon Rai voor het eerst aan land kwam op de Filipijnen wordt de omvang van de schade die de tyfoon heeft aangericht steeds duidelijker. De verwoesting is enorm, blijkt uit de beelden en informatie die wij van onze collega’s op de Filipijnen ontvangen. 2,6 miljoen mensen zijn getroffen door de supertyfoon, blijkt uit de meest recente cijfers.

De ravage is groot. Nog steeds zijn er gebieden waar geen stroom is en nauwelijks communicatie mogelijk is. Hulpverleners van het Rode Kruis zijn met satelliettelefoons naar plekken gegaan waar nog geen communicatie mogelijk is. Mensen in deze gebieden kunnen familieleden bellen die in andere delen van het land zijn om zo een teken van leven te geven. We horen dat mensen wanhopig zijn, ze zijn letterlijk alles kwijtgeraakt. Woningen en landbouwgrond zijn verwoest en er is niet genoeg voedsel en water. Deze mensen moeten hun leven helemaal opnieuw opbouwen.

Om de mensen te ondersteunen, doet het Rode Kruis er alles aan om de zwaarst getroffen gebieden te bereiken en mensen te helpen. Zo is er tot nu toe ruim 200.000 liter schoon drinkwater uitgedeeld en 17.200 mensen hebben voedsel gekregen. Het Rode Kruis deelt ook kleding uit, geeft psychosociale hulp en verleent ook nog steeds eerste hulp aan mensen die gewond zijn geraakt of ziek zijn geworden na de tyfoon. Maar meer hulp is heel hard nodig.

Cecile de Milliano is expert op het gebied van Internationale Noodhulp bij het Rode Kruis. 

Meer binnen de rubriek Internationaal nieuws