'Natuur helpt voorkomen dat allerarmsten slachtoffer worden van klimaatverandering'

27 SEP 2022 16:53 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Maxime Eiselin, IUCN NL, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Notaoverleg over beleidsnota Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking | Activiteit | Rijksoverheid.nl

Op 28 september neemt minister Schreinemacher in de Tweede Kamer deel aan het notaoverleg over de beleidsnota Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Duurzaamheid wordt samen met digitalisering genoemd als het belangrijkste speerpunt in de beleidsnotitie ‘Doen waar Nederland goed in is’.

Het kabinet benoemt biodiversiteit als dwarsdoorsnijdend onderwerp binnen ontwikkelingssamenwerking. Heel belangrijk, want gezonde ecosystemen en biodiversiteit zijn voorwaardelijk voor het behalen van duurzame ontwikkelingsdoelen, zoals die van klimaat, voedsel en water. Maar concrete plannen en budgetten op het gebied van biodiversiteit ontbreken.

Als ecosystemen degraderen, dan zullen de allerarmsten de eerste slachtoffers zijn van klimaatverandering, voedsel- en drinkwatertekorten. Dit leidt tot ongewenste socio-economische effecten, zoals armoede, terreur, en irreguliere migratie.

Kortom: stel concrete maatregelen voor behoud en herstel van biodiversiteit centraal in beleid van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking.

Dit is een expertquote van Maxime Eiselin, senior Expert International Biodiversity Policy bij IUCN NL, de Nederlandse tak van de internationale unie voor natuurbescherming IUCN.

Meer binnen de rubriek Milieu