'Nederlands herstelplan is doeltreffend antwoord op economische en sociale uitdagingen'

03 OKT 2022 16:15 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Freek Janmaat, Europese Commissie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Raad Economische en Financiële Zaken - Consilium

Op 4 oktober spreken de ministers van Financiën van de EU-lidstaten zich uit over goedkeuring van het Nederlandse coronaherstelplan. Hierdoor komt Nederland in aanmerking voor 4,7 miljard euro aan EU-steun uit het zogeheten Herstel- en Veerkrachtplan. Deze fondsen zijn bedoeld voor het economisch herstel na de pandemie. Voorwaarde voor uitkering van dit geld is wel dat Nederland een aantal hervormingen doorvoert. Deze liggen voornamelijk op het vlak van klimaatbeleid, het minder afhankelijk maken van de economie van Russisch gas en olie, en de digitale agenda.

Zo bevat het Nederlandse plan onder meer investeringen in windmolenparken op de Noordzee en steun aan huishoudens voor de installatie van warmtepompen. Ook voorziet het plan in de bevordering van digitale vaardigheden in het onderwijs en in online ondersteuning die gezondheidszorg op afstand mogelijk maakt.

Daarnaast bevat het plan maatregelen ter versterking van de arbeids- en woningmarkt, de gezondheidszorg en het tegengaan van belastingontwijking en het witwassen van financiële middelen.

De Europese Commissie gaf op 8 september een positief advies over het Nederlandse plan. Zij stelde daarin dat het plan een doeltreffend antwoord is op een aanzienlijk deel van de economische en sociale uitdagingen waar Nederland mee kampt. Voor alle investeringen en hervormingen in het plan zijn mijlpalen en doestellingen geformuleerd. Zodra hieraan is voldaan, wordt het geld in stappen uitgekeerd. Het plan beslaat de periode tot augustus 2026.

Freek Janmaat, economisch analist, Europese Commissie in Nederland

Meer binnen de rubriek Europa