'Zware sterfte raakt verpleeghuiszorg uitzonderlijk hard'

07 APR 2021 09:59 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Mirella Minkman van Vilans, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: CBS: afgelopen jaar ruim 20.000 coronadoden | NOS

Bijna 60 procent van de 20.000 vorig jaar overleden covid-patiënten viel onder de Wet langdurige zorg (Wlz), met name om mensen die bijvoorbeeld in een verpleeghuis wonen. Hiermee is de sector enorm hard geraakt en hebben zorgprofessionals bijzonder hard gewerkt in een uitzonderlijk jaar.

Het is nu zaak om de geleerde lessen te gebruiken om ook dit jaar zo goed mogelijk uit de coronacrisis te komen. En om ze ook na de crisis niet te vergeten. Lessen over samenwerken onder druk en over de grenzen van de eigen instelling heen kijken, de inzet van meer beeldschermzorg en andere vormen van digitale zorg en de omgang met stress, rouw en hoge werkdruk bijvoorbeeld. En vooral ook zien dat langdurige zorg geen apart hokje is van de samenleving maar er integraal onderdeel van uit maakt.

Mirella Minkman is bestuursvoorzitter bij Vilans.

Meer binnen de rubriek Gezondheid