September 2024: derde editie unieke veiligheidsopleiding Special Cargo van start

26 MRT 2024 15:36 | Special Cargo Services BV

Succesvolle opleiding Dangerous Goods Professional zorgt voor steeds meer deskundigheid op gebied van gevaarlijke stoffen

Sinds 2020 verzorgt Special Cargo College, de opleidingstak van Special Cargo, de tweejarige opleiding tot Dangerous Goods Professional (DGP). Deze zeer gedegen opleiding, op het snijvlak van gevaarlijke stoffen en veiligheid, heeft inmiddels naam en faam opgebouwd binnen logistiek Nederland. Dit vanwege de unieke combinatie van een gedegen basis van wet- en regelgeving, een hoog praktijkgehalte, en de intensieve begeleiding door deskundige docenten. Zo verspreidt de deskundigheid van de Dangerous Goods Professionals zich steeds verder over Nederland, binnen bedrijfsleven en overheden. In september van dit jaar gaat de derde editie van de opleiding van start.

Behoefte aan experts

Transport en opslag van gevaarlijke stoffen is niet meer weg te denken uit onze moderne maatschappij. Veel bedrijven in diverse sectoren, van de chemische industrie tot logistieke dienstverleners, zijn hierbij betrokken. De behoefte aan gekwalificeerde experts op het gebied van gevaarlijke stoffen is dan ook groter dan ooit. Het veiligheidsbewustzijn voor mens en milieu is vaak heel groot in deze ondernemingen. Tegelijkertijd – of misschien wel juist daarom – geven ze aan behoefte te hebben aan een of meer allround specialisten op dit gebied.

Spil op veiligheidsgebied

Als vooraanstaand logistiek opleider speelt Special Cargo College in op deze groeiende vraag. In twee jaar tijd kunnen bedrijven en overheidsinstanties hun medewerkers laten opleiden tot allround gevaarlijke stoffen-deskundigen. De deelnemers worden opgeleid tot de spil in hun organisatie op het gebied van veiligheid, de drijvende kracht achter veiligheidsprocedures en de gesprekspartner binnen én buiten de organisatie.

Brede doelgroep

Een grote diversiteit aan functionarissen kan de ambitieuze titel DGP dragen. Cursusleider en docent Cor Schaatsbergen: “Bedrijven realiseren zich dat vaak niet, maar deze opleiding is echt geschikt voor een heel brede doelgroep. Eigenlijk iedereen die zich wil verdiepen in veiligheid en/of gevaarlijke stoffen binnen zijn bedrijf. Dus bijvoorbeeld HSE-managers, veiligheidskundigen en veiligheidsadviseurs. Of mensen die dat willen worden.”

Curriculum

Deelnemers aan de opleiding tot DGP beschikken over minimaal mbo4-niveau. Het opleidingsprogramma omvat een breed scala aan onderwerpen, waaronder wet- en regelgeving, toegepaste chemie, veiligheidsprocedures, brandpreventie, lithiumbatterijen, en nog veel meer. De opleiding is samengesteld in samenwerking met deskundigen uit het bedrijfsleven, brancheorganisaties en bevoegd gezag, om een uitgebalanceerd en praktijkgericht programma te bieden.

De DGP-opleiding bestaat uit 73 contactdagen verspreid over twee jaar, waarbij klassikale lessen worden afgewisseld met zelfstudie en bedrijfsbezoeken.

Verantwoordelijkheden

De Dangerous Goods Professional kan bijvoorbeeld de volgende rollen en verantwoordelijkheden tegemoetzien:

•         fungeren als spil op veiligheidsgebied, waar meerdere disciplines samenkomen;

•         het management adviseren in veiligheidskwesties;

•         namens het bedrijf als gesprekspartner optreden bij overheid, zakelijke markt en bevoegd gezag.

Experts-netwerk

Na succesvolle afronding van de opleiding ontvangen de deelnemers het gewaardeerde certificaat Dangerous Goods Professional, erkend door Special Cargo Services Training & Consultancy. Ook maken ze dan deel uit van het experts-netwerk van DGP’s, om intercollegiaal informatie uit te wisselen. Zo hoopt Special Cargo College bij te dragen aan de verdere verspreiding binnen Nederland van deskundigheid rond het thema gevaarlijke stoffen en veiligheid.

Over SCS Training & Consultancy

SCS Training & Consultancy (merknaam: Special Cargo College) is in 2004 opgericht onder de paraplu van het concern Special Cargo, dienstverlener en opleider in logistiek. T & C is een vooraanstaande aanbieder van trainingen en consultancy op het gebied van gevaarlijke stoffen, logistiek en security in luchtvracht. Met een sterke focus op compliance, veiligheid en deskundigheid biedt het bedrijf trainingen vanuit drie trainingslocaties in Nederland, wereldwijd bij klanten in huis en/of online.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Contact voor de pers

Voor meer informatie over de opleiding tot Dangerous Goods Professional kunt u contact opnemen met Louise Wagenaar, afdeling Communicatie van Special Cargo, via +31 (0)20 655 6264 of communicatie@specialcargo.nl.

Meer binnen de rubriek Ov, transport en logistiek