'Kabinet schaadt herstel op langere termijn door EU-herstelfonds te laten liggen'

22 OKT 2021 09:40 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van  Joost Vente, NLdigital, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Brussel wacht alleen nog op Nederlandse aanvraag coronamiljarden | ANP

Nederland is het enige land in Europa dat nog geen aanspraak heeft gedaan op de Europese coronamiljarden. Het demissionaire kabinet schuift beslissingen voor zich uit. De politiek lijkt de urgentie niet te voelen.

Een enorme gemiste kans, want Nederland moet nú investeren in een duurzame digitale toekomst om de negatieve gevolgen van de coronapandemie te beteugelen. Concrete projecten voor massale omscholing, betere internettoegang en verduurzaming van de digitale infrastructuur blijven liggen. Met al deze projecten zouden we nu al aan de slag kunnen gaan.

Dit zijn investeringen met breed politiek draagvlak, die niet op visie van een volgend kabinet hoeven te wachten.

De noodzaak om snel te handelen is hoog, want er is tijd nodig voor de aanvraag, goedkeuring en toekenning. Bovendien is een van de voorwaarden van de EU dat de projecten gerealiseerd worden vóór 2026. Hoe langer we wachten hoe meer geld niet op tijd uitgegeven kan worden en op de plank zal blijven liggen.

De grootste economische uitdagingen waarschijnlijk nu pas aan het licht, omdat de steunmaatregelen komen te vervallen. Hoe eerder we investeren hoe sneller we de resultaten terug zullen zien. De aarzelende houding van het demissionaire kabinet schaadt het herstel op langere termijn.

Joost Vente is adviseur digitaliseringsbeleid bij NLdigital

Meer binnen de rubriek Politiek en actualiteiten