Albert Heijn geeft leefbaar inkomen cacaoboeren prioriteit, nu rest van de cacaosector nog

23 OKT 2024 13:49 | Oxfam Novib

Albert Heijn kondigt vandaag aan dat ze als eerste supermarkt een eerlijke prijs gaan betalen aan de cacaoboeren voor al hun eigen chocoladeproducten. Hiermee laat het bedrijf zien dat het mogelijk is voor een grote supermarkt om nu eindelijk een leefbaar inkomen mogelijk te maken voor cacaoboeren, zo stelt Oxfam Novib.

Anouk Franck, cacao expert bij Oxfam Novib: “Dat is ook keihard nodig, want uit het nieuwe jaarverslag over de cacaosector blijkt opnieuw dat slechts 0,2% van de cacaoboeren, die produceren voor de Nederlandse markt, genoeg verdienen om rond te komen. Tegelijkertijd boeken grote chocoladeproducenten dikke winsten en worden recordprijzen betaald voor cacaobonen op de wereldmarkt, waar de boeren bitter weinig van terugzien. Albert Heijn zet nu een goede eerste stap. We zijn zeer benieuwd wat Jumbo, Lidl, Aldi en PLUS nu gaan doen, want die kunnen niet achterblijven.”

Morgen vindt in Utrecht de jaarvergadering van het Dutch Initiative on Sustainable Cocoa (DISCO) plaats. Oxfam Novib is daar ook bij aanwezig. Alle grote namen in de chocolade-industrie, zoals Mars, Mondelez en Nestlé, maar ook Albert Heijn en Jumbo, maken deel uit van DISCO. Eén van de doelen van DISCO is om ervoor te zorgen dat cacaoboeren en hun families in 2030 een leefbaar inkomen kunnen verdienen. Nederland is een enorm belangrijke speler in de wereldwijde cacao-industrie: 20% van de wereldwijde handel in cacao wordt naar Nederland gehaald en valt onder de DISCO-afspraken.

Franck: “Als ik het nieuwe DISCO jaarverslag en de actieplannen van bedrijven lees, wordt mij niet duidelijk hoe ze gaan bijdragen aan een leefbaar inkomen in 2030 voor cacaoboeren. Deze boeren leven in zeer diepe armoede en kunnen niet in hun bestaan voorzien, laat staan investeren in duurzame cacao-productie. Het merendeel van de cacaoboeren en hun gezinnen verdient niet eens 40% van het leefbaar inkomen.  Bedrijven uit de cacaosector hebben al in 2020 de DISCO-doelen ondertekend, zoals die op leefbaar inkomen. Het is niet meer uit te leggen dat er nog steeds zo weinig verandert.”

Anouk Franck, cacao expert bij Oxfam Novib is ook aanwezig op de DISCO jaarvergadering morgen in Utrecht. Zij is beschikbaar voor interviews. Contact : Jules van Os, Oxfam Novib persvoorlichting, 0651573683. Het jaarverslag van DISCO is hier beschikbaar: https://www.idhsustainabletrade.com/uploaded/2024/10/DISCO-ANNUAL-REPORT-2024.pdf De plannen van de bedrijven zijn te vinden op deze pagina: DISCO Annual Report 2023 (idh.org). Oxfam Novib’s media advisory van 22 april jl. over cacao: https://www.oxfam.org/en/press-releases/media-advisory-oxfam-and-cocoa-farmers-world-cocoa-conference-brussels

Meer binnen de rubriek Boeren, land- en tuinbouw