Wikke Langbroek (14) inspireert ondernemers Alphen: Inzameling voor onderzoek oogziekte

22 JUN 2023 21:37 | Stichting Oogfonds Nederland

Wikke Langbroek (14) inspireert ondernemers Alphen: Geldinzameling voor onderzoek oogziekte Leber

Het Oogfonds meldt dat in Nederland duizenden mensen lijden aan een erfelijke oogziekte genaamd Leber Opticus Atrofie, ook wel bekend als de ziekte van Leber. Deze ziekte is een zeldzame oogziekte waarbij de cellen in de oogzenuw niet goed werken. Het zicht neemt vaak snel af in beide ogen, wat in het ergste geval tot bijna volledige blindheid kan leiden. Voor de veertienjarige Wikke Langbroek uit Beuningen (Gelderland) is deze ziekte een harde realiteit geworden. “Ik wil weten wat de ziekte bij mij heeft veroorzaakt. En helpen om het bij anderen te voorkomen.” Daarom roept Wikke samen met het Oogfonds en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) iedereen op om donaties te doen en zo het onderzoek van dr. Wijnholds (LUMC) naar de ziekte van Leber mogelijk te maken, zodat we erfelijke blindheid in de toekomst kunnen voorkomen en genezen. De Vereniging Ondernemers Alphen heeft besloten om het Oogfonds te steunen als het goede doel voor de Ronde om Alphen op 25 juni.

Wikke Langbroek

Wikke ervaart keiharde impact van de oogziekte van Leber

Wikke verloor in korte tijd bijna al zijn zicht door deze zeldzame ziekte en zijn persoonlijke verhaal illustreert de impact van Leber op het dagelijks leven. Wikke vertelt: "Ik kan nergens zelfstandig heen. Dat vind ik het ergst." Hij ziet nog maar een paar procent en kan niet meer normaal lezen, schrijven of gezichten herkennen. Het dagelijkse leven is een constante uitdaging geworden. Het verhaal van Wikke raakt diep, en het benadrukt de dringende behoefte aan onderzoek en oplossingen voor erfelijke oogziekten zoals Leber. En dat kan! Het onderzoeksteam staat zelfs al klaar alleen geld ontbreekt nog.

Fundamenteel onderzoek: Het LUMC op weg naar een oplossing

Dr. Jan Wijnholds, biochemicus en universitair hoofddocent aan het LUMC, houdt zich dagelijks bezig met onderzoek naar erfelijke oogziekten. Zijn team staat in de startblokken om DNA-fouten te repareren die de ziekte van Leber veroorzaken. ‘Dit onderzoek is zeer haalbaar, binnen 10 jaar kunnen we een geneesmiddel ontwikkelen. Als dat lukt kunnen we blindheid voorkomen bij de ziekte van Leber maar mogelijk ook andere erfelijke oogziekten, aldus Wijnholds.

Vereniging Ondernemers Alphen steunt Wikke

Om Wikke te helpen om dit onderzoek mogelijk te maken, heeft de Vereniging Ondernemers Alphen besloten om het Oogfonds te steunen als het goede doel voor de Ronde om Alphen op 25 juni. Van iedere inschrijving voor de Ronde om Alphen gaat € 2,50 naar het onderzoek naar de ziekte van Leber. John Loef voorzitter sportcommissie Vereniging Ondernemers Alphen: "Onze vereniging staat volledig achter het onderzoek en steunt Wikke en het Oogfonds in hun streven naar het voorkomen en genezen van erfelijke oogziekten”. Hij roept iedereen op zijn/haar sportieve benen in beweging te brengen en mee te doen met de Ronde om Alphen om zo bij te dragen aan dit onderzoek.

Wikke en zijn vader rijden mee op wielertandem tijdens de Ronde om Alphen

Tijdens de Ronde om Alphen zullen Wikke en zijn vader meefietsen op een tweezits wielertandem om zelf bij te dragen aan het onderzoek en de deelnemers ter plekke een warm hart toe te dragen. Wikkes vader zegt: "Wikke doet dit niet voor zichzelf, want hij heeft zich erbij neergelegd dat het voor hem waarschijnlijk te laat zal zijn, maar wel voor anderen. Hij wil ervoor vechten dat zijn ziekte bij anderen voorkomen kan worden. Wij zijn super trots op hem. Samen kunnen we het verschil maken en ervoor zorgen dat niemand de impact van de ziekte van Leber hoeft te ervaren zoals Wikke."

Meer informatie

Voor meer informatie over de ziekte van Leber, het onderzoek en om een donatie te doen, kunt u terecht op de website van het Oogfonds: www.oogfonds.nl/leber.

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen