'Preventie op basis van data enige manier om meer ziekteverzuim te voorkomen'

14 NOV 2022 09:39 | Smart Health

Dit is een expertquote in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van Suzanne van Pelt, Smart Health. Aanleiding: Onderzoek: een op de zeven heeft last van burn-outklachten | ANP

Burn-out (1 op 7 werknemers) en ziekteverzuim door werkstress (11 miljoen dagen in 2021) zijn in deze krappe arbeidsmarkt een groot probleem voor werkgevers. Al deze mensen hebben zorg nodig, maar ook in dat zorgaanbod is sprake is van enorme krapte.

Het probleem is zo groot dat we de oplossing niet meer kunnen vinden in mensenwerk. Deze miljoenen mensen kunnen niet allemaal door een arts of specialist gezien worden. Daar is geen capaciteit voor en het is bovendien te duur.

Een digitale oplossing gebaseerd op gevalideerde data is mijns inziens de enige manier om uit deze impasse te komen. Waarbij de focus bovendien moet verschuiven van behandeling naar preventie.

In Nederland kijken wij reactief naar elke crisis en gaan structureel te laat handelen. Met behulp van data is het mogelijk om te voorkomen dat een dergelijke crisis zich voordoet.

Burn-out en het ziekteverzuim dat daaruit volgt kan voorkomen worden door vroegtijdige signalering en medische diagnostisering van stress in een organisatie. Data maken inzichtelijk of medewerkers stress ervaren (of angst of depressie). Met dit inzicht is het mogelijk preventief medisch gevalideerde oplossingen te implementeren. Daarmee daalt het stressniveau gegarandeerd met 30 procent, waarmee in veel gevallen een burn-out voorkomen wordt.

Suzanne van Pelt, CEO en co-founder, Smart Health

Meer binnen de rubriek Zorg