'April: eerst koud, dan nat en daarna zonniger en warmer'

01 APR 2022 11:26 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Sneeuwbuien op 1 april: ’Heel toevallig, maar echt geen grap’ | Binnenland | Telegraaf.nl

Na een koude aprilstart wordt het volgende iets milder, maar ook natter. Halverwege de maand warmt het mogelijk op en voor de tweede helft van april zijn er goede kansen op aangenaam lenteweer.

Een noorden- tot noordoostenwind voert koude lucht aan en april start met een wit landschap. In het weekend valt nog een enkele (winterse) bui, maar droog weer heeft de overhand. Er zijn verder wolkenvelden en zonnige perioden. Het blijft koud met slechts 5 tot 8 graden en door de koude wind voelt het soms aan alsof het vriest. Normaal is het begin april 11 graden in het noordwesten tot 14 in het zuidoosten. Vorst in de nachten versterkt het winterse gevoel.

Aan het einde van het eerste aprilweekend draait de wind naar het westen. Daarmee wordt de koude lucht verdreven, maar toch krabbelt de temperatuur maar moeizaam op uit het dal. De maxima liggen halverwege volgende week rond een graad of 12. Een westenwind voert veel bewolking aan en ook weten regenzones en buien ons land gemakkelijk te vinden.

Langzaam minder fris

Op de langere termijn, richting het midden van april, lijkt het langzaam steeds iets minder fris te worden. De wind draait dan wat meer naar het zuidwesten, waardoor zachtere lucht wordt aangevoerd. Hierdoor kan de temperatuur weer regelmatig stijgen naar ongeveer 15 graden. Ook wordt het zonniger en regent het minder vaak.

Deze verwachting voor midden april is het meest waarschijnlijk scenario, maar er is ook een kleine kans dat de wind uit het westen blijft waaien. In dat geval zou het frisse en natte aprilweer aanhouden. Daar tegenover staat dat er ook kansen zijn dat de wind doordraait naar het zuiden tot zuidoosten. In dat scenario komt de 20 graden in zicht en kan het al een beetje zomers aandoen.

Normale tot vrij warme tweede helft van april

Voor de tweede helft van april zijn er sterke signalen voor normaal tot iets te warm weer. Bij eind april horen temperaturen van 14 graden in het noorden tot lokaal 18 in het zuiden. Zoals het er nu naar uit ziet keren de aangename lente-temperaturen in de tweede helft van april dus terug. De kans dat het af en toe 20 graden of meer wordt neemt daarbij toe.

We kunnen daarbij in de tweede helft van april de gebruikelijke hoeveelheid neerslag verwachten. In april, de gemiddeld droogste maand van het jaar, betekent dat weinig regen en vaak droog weer.

Jaco van Wezel is meteoroloog, woordvoerder en manager Content & PR bij Weeronline.

 

Meer binnen de rubriek Meteorologie