'Verpleeghuizen slagen er ondanks corona in de kwaliteit te verhogen'

07 DEC 2021 11:27 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Anneke Augustinus, Vilans, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Dankzij de vaccins is de situatie in de verpleeghuizen totaal anders dan in vorige golven - NRC

In de verpleeghuizen komen weer veel besmettingen met het coronavirus voor. Het is ontzettend aanpoten voor alle zorgmedewerkers die al zo hard gevochten hebben tijdens de eerdere golven.

Zelfs in de afgelopen coronajaren is het de verpleeghuissector gelukt om de kwaliteit van hun zorgverlening te verhogen. Dat blijkt uit recent onderzoek onder 36 verpleeghuisorganisaties die deelnamen aan het programma Waardigheid en trots . De deelnemers hadden dankzij ondersteuning meer aandacht voor persoonsgerichte zorg en meer grip op kwaliteit.

Als onderdeel van het programma Waardigheid en trots dat in 2015 werd gelanceerd door toenmalig staatssecretaris Martin van Rijn, kregen verpleeghuisorganisaties met urgente kwaliteitsproblemen gemiddeld twee jaar intensieve begeleiding om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Met ondersteuning van Waardigheid en trots hebben zorgaanbieders meer grip gekregen op het proces van kwaliteitsverbetering. Bij aanvang van het verandertraject scoorden de meeste organisaties onvoldoende op de thema’s ‘persoonsgerichte zorg’ en ‘veiligheid’ als indicatoren voor de kwaliteit van zorg. Na afloop lieten vrijwel alle organisaties een grote vooruitgang zien: bij meer dan de helft van de organisaties was de zorg ‘op orde’ en geen van de organisaties scoorde nog onvoldoende op één of beide thema’s.

Dat is een enorme prestatie, zeker tegen het licht van de huidige crisis. Dat mogen we zeker niet onvermeld voorbij laten gaan en is hopelijk een steun in de rug voor de mensen in de sector die nu weer alles op alles zetten voor goede en veilige zorg.

Anneke Augustinus, Directeur programmamanagement, Vilans.

Meer binnen de rubriek Gezondheidszorg