'Bewoners van een andere omgang met drinkwater overtuigen blijkt nog vaak lastig'

25 MEI 2022 15:25 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Harwil de Jonge, Heijmans, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: ‘Zekerheid dat er altijd drinkwater is staat onder druk’ | Trouw

De strijd tegen water zit Nederland in het bloed. Nu is het tijd om juist vóór water te vechten. Nederland droogt langzaam maar zeker op. Ondanks meer extreme buien daalt het grondwaterpeil steeds verder. Dat is geen ver-van-je-bed-show, want van een lage grondwaterstand hebben we allemaal last.

Water is eng en lastig. Een natte kruipruimte is vervelend. Terwijl het gratis water is, een cadeautje als je het mij vraagt. Gebruik dit water om je wc door te spoelen of je tuin te sproeien. Ontwikkelaars lopen vaak voor op de huizenkopers als het gaat om klimaatadaptief denken.

In veel gebiedsontwikkelingen leveren we huizen en openbaar gebied op zonder voldoende aandacht te geven aan de tuinen die bij de woningen horen. Deze niet vruchtbare bodem nodigt uit tot bestraten. De druk op de ruimte in Nederland is groot en wordt alleen maar groter. Dit vraagt om het verbinden van een aantal belangrijke opgaven waar we voor gesteld staan.

Bodem en water moeten we gaan zien als leidende principes in een gebied. Dit begint al bij het aanbieden van een geschikte ondergrond voor een groene tuin. Bewoners van een andere omgang met water overtuigen blijkt nog vaak lastig. Misschien helpt het als we ons drinkwater een stuk duurder maken, mensen zien dan in dat je water beter kunt opvangen en bewaren omdat de tuin sproeien met drinkwater te duur is.

Harwil de Jonge, Directeur Vastgoed, Heijmans

Meer binnen de rubriek Koopwoningen