'Populariteit esports doet vraag rijzen of ze als volwaardige sport gezien moeten worden'

14 OKT 2022 08:12 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Dion Bulkens, Kenniscentrum Sport & Bewegen, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: E-sports nog steeds erg niche, maar experts zien groei in Nederland | Tech | NU.nl

De toenemende aandacht voor esports vanuit de traditionele sport, onderwijs en overheden valt niet te ontkennen. Sportbonden zoals de KNVB en KNAF (autosport federatie) hebben competitief gamen al volledig opgenomen in hun bedrijfsvoering en NOC*NSF gaf afgelopen jaar in hun position paper aan open te staan voor esports. Toch blijft de maatschappelijke vraag of esports een sport is steeds opkomen. Deze is filosofisch van aard. Hoe bepalen we wat een sport is?

In de wetenschap worden vijf basiskenmerken toegedicht aan de sport: het competitie- en spelelement, het aantal volgers, de mate waarin specifieke vaardigheden nodig zijn, de mate van fysieke activiteit en de institutionalisering. Alleen over de laatste twee is discussie.

Esports zijn voornamelijk sedentaire activiteiten waar fijne motorische vaardigheden vooral van belang zijn. Grote spiergroepen die gebruikt worden in voetbal en hockey zijn daarom niet nodig in het uitoefenen van esports. Maar er zijn meer sporten waarbij dit beperkt is zoals de Olympische sport Handboogschieten en door NOC*NSF erkende topsportdisciplines zoals dammen, schaken en bridge.

Ook is esports anders georganiseerd dan de traditionele sport. Waar een traditionele sport geen eigenaar heeft, is dit bij een game wel het geval. De game-publisher (eigenaar van de game) heeft een bepalende stem in alles wat er gebeurd met de game. Ook in de organisatie van competities en toernooien. Er zijn meer dan tien grote publishers met allemaal verschillende games en (commerciële) belangen, waardoor de onderlinge samenwerking en organisatiegraad beperkt is, al lijkt dit wel iets te veranderen.

Net als een aantal andere sporten kan esports gezien worden als een verre neef van de traditionele sportfamilie. Of iemand esports een sport vindt, hangt dus vaak af van persoonlijke opvatting van wat sport is. Voor veel mensen is esports relatief onbekend en is het daardoor lastig om een genuanceerde mening te vormen.

We hebben meer kennis nodig over de Nederlandse cijfers van esports en gaming vanuit onafhankelijke kennisinstituten. Onderzoek speelt hierin een essentiële rol om de waarde van esports beter te bepalen.

Dion Bulkens, specialist esports, gaming & gamificationKenniscentrum Sport & Bewegen

Meer binnen de rubriek Algemeen sportnieuws