Het Prins Claus Fonds maakt de zes winnaars bekend van de eerste Prins Claus Impact Awards

06 SEP 2022 11:15 | Prins Claus Fonds

PERSBERICHT

Het Prins Claus Fonds maakt de zes winnaars bekend van de eerste Prins Claus Impact Awards

Het Prins Claus Fonds kondigt met trots de zes winnaars aan van de Prins Claus Impact Awards 2022. De jury heeft unaniem gekozen voor Ailton Krenak, Alain Gomis, Hassan Darsi, Luis Manuel Otero Alcántara, Maria Medrano en May al-Ibrashy.  De Impact Awards zijn bedoeld als een erkenning voor kunstenaars, creatievelingen en inspirerende leiders die binnen hun context en daarbuiten transformatieve kracht, consistente toewijding en betrokkenheid hebben getoond. De Awards worden toegekend aan kunstenaars van wie de werkzaamheden artistiek inspirerend zijn, nieuwe perspectieven bieden en die op creatieve wijze omgaan met urgente maatschappelijke en/of politieke kwesties. Ze gelden als een teken van de positieve, kritische en cruciale rol die kunst en cultuur over de hele wereld kunnen spelen. Ailton Krenak, Alain Gomis, Hassan Darsi, Luis Manuel Otero Alcántara, Maria Medrano en May al-Ibrashy ontvangen elk 50.000 euro. De zes Impact Awards worden om de twee jaar uitgereikt. De uitreiking vindt plaats in het Koninklijk Paleis in Amsterdam op 7 december 2022.

In 2022 worden de Impact Awards op toegekend aan:

Ailton Alves Lacerda Krenak (Brazil) is een inheemse leider, milieuactivist, filosoof, dichter en schrijver. Krenak wordt beschouwd als een van de grote leiders van de Braziliaanse inheemse beweging en is momenteel buitengewoon hoogleraar aan de Federale Universiteit van Juiz de Fora (UFJF). Krenak is erin geslaagd een veilige ruimte te scheppen voor de ontwikkeling van inheems leiderschap dat door het hele land kan worden ingezet. Hij wordt vaak een mentor en leider genoemd voor de jongere generaties inheemse leiders, activisten en politici.

Alain Gomis (Senegal) is een Senegalese-Franse filmregisseur en scenarioschrijver wiens werk identiteit en de verschillen en banden onderzoekt die de relatie tussen Franstalig Afrika en zijn diaspora bepalen. Gomis, oprichter van het Yennenga Centre gewijd aan cinema, speelt een belangrijke rol in de promotie van film en het stimuleren van lokaal talent in Senegal en de rest van Afrika. Door zijn werk richt hij zich op de complexiteit van identiteit, vreemdelingschap en keuzevrijheid, gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen, omgaan met dubbele nationaliteit en het zoeken naar verbondenheid.

Hassan Darsi (Marokko) is een beeldend kunstenaar wiens werk kritisch denken over openbare ruimtes en burgerschap promoot. Hij is medeoprichter van La Source du Lion, een cultureel laboratorium dat denkers, kunstenaars, journalisten, studenten en het grote publiek samenbrengt om de rol van kunst in de samenleving te bespreken. Darsi heeft kunst in de Marokkaanse context opnieuw gedefinieerd door met zijn tentoonstellingen het grotere Marokkaanse publiek te betrekken.

Luis Manuel Otero Alcántara (Cuba) is een kunstenaar en mensenrechtenverdediger wiens optredens kritisch zijn over de omstandigheden waarmee veel Cubanen worden geconfronteerd. Alcántara leidt het San Isidro Collective - een kunstenaarscollectief dat de vrijheid van meningsuiting en culturele rechten promoot. Hij is medeoprichter van The Museum of Dissidence, een website en een openbaar kunstproject waarin afwijkende meningen worden teruggewonnen en gevierd. Alcántara gebruikt kunst en culturele expressie om de voortdurende schendingen van de vrijheid van meningsuiting door de Cubaanse regering aan te vechten.

María Medrano (Argentinië) is schrijver, dichter, en redacteur. Naast haar artistieke en poëtische praktijk, is Medrano een activist voor de afschaffing van gevangenissen en medeoprichter van YoNoFui, een transfeministische non-profitorganisatie die werkt met voorheen opgesloten vrouwen en individuen uit de LHTBQIA+-gemeenschap in kunst- en handwerkprojecten. YoNoFui versterkt hun stemmen buiten de gevangenismuren, waardoor hun identiteit opnieuw kan worden gevormd ondanks een bestraffende en onrechtvaardige realiteit die de neiging heeft om het potentieel van hun levenspaden te verwaarlozen. In 2010 richtte Medrano samen met haar collega's van YoNoFui ook Tinta Revuelta op, een redactiecollectief van niet-binaire mensen, lesbische, biseksuele en cis-vrouwen. Door veilige omgevingen te creëren voor persoonlijke ontwikkeling en het opbouwen en leren van relaties, pakken Medrano's projecten de wortel aan van de problemen waarmee vrouwen en de LHTBQIA+ gemeenschap te maken hebben zoals het gebrek aan arbeidsvaardigheden, emotionele schade en het gebrek aan zelfvertrouwen.

May al-Ibrashy (Egypte) is architect. Haar werk werk zich richt op gemeenschapsbetrokkenheid door middel van erfgoedbehoud, rehabilitatie, conservering en herbetekenis. Zij is de oprichter van het Megawra - Built Environment Collective, een partnerschap tussen een architectenbureau en een NGO. Door haar werk is ze erin geslaagd een echt verschil te maken voor de, vaak gemarginaliseerde, gemeenschappen die in het historische centrum van Caïro wonen en heeft ze een belangrijk tegenverhaal gecreëerd voor de focus van de huidige regering op stadsuitbreiding en -vernieuwing, waardoor een nieuw gevoel van hoop en trots heerst voor de gemeenschappen waarmee ze werkt.

ACHTERGROND AWARDS  PRINS CLAUS FONDS

Het Prins Claus Fonds gelooft dat cultuur een basisbehoefte is. Sinds de oprichting op 6 september 1996 ondersteunt het Fonds de vrijheid van culturele expressie in Latijns-Amerika, Afrika, Azië, Oost-Europa en het Caribisch gebied. Het Prins Claus Fonds ondersteunt opkomend artistiek talent en toekomstige leiders, en erkent veranderaars, waarbij het Fonds zich richt op plaatsen waar culturele expressie onder druk staat.

In 2021 lanceerde het Fonds drie Award-categorieën die bedoeld zijn om creatieve professionals in verschillende stadia van hun ontwikkeling te ondersteunen: de Prins Claus Seed Awards, de Prins Claus Mentorschap Awards en en de Prins Claus Impact Awards.

Naast artistieke kwaliteit, richten Impact Awards zich op de maatschappelijke betrokkenheid en impact van kunstenaars en hun werk. Geografische diversiteit en diversiteit aan disciplines zijn ook overwegingen die worden meegenomen in het selectieproces. 

De jury van de Prins Claus Impact Awards is een onafhankelijk orgaan, bestaande uit vijf internationale en zeer ervaren personen. De jury is divers op het gebied van gender, geografie en disciplinair specialisme. Elk jurylid brengt verschillende kennis en een uniek perspectief naar de groep. Samen selecteren zij de kunstenaars die de Prins Claus Impact Award krijgen toegekend op basis van een gebalanceerd en diepgaand selectieproces.

De jury 2022 bestaat uit voorzitter, curator Pablo Leon de la Barra; architect en 2019 Prins Claus Laureate Mariam Kamara; danser, choreograaf, verhalenverteller en 2007 Prins Claus Laureate Faustin Linyekula; multimedia kunstenaar en 2010 Prins Claus Laureate Dinh Q. Lê; curator Maya El Khalil.

Meer informatie over de Impact Awards en Award-ontvangers staat op de website van het Prins Claus Fonds princeclausfund.org

 

Voor interviews of voor verdere informatie kun je contact opnemen met PR Manager Martine Willekens via m.willekens@princeclausfund.nl of tel +31.6.53600431

Meer binnen deze rubriek