Zes bijzondere kunstenaars ontvangen Prins Claus Impact Awards in Amsterdam

07 DEC 2022 19:12 | Prins Claus Fonds

Zes bijzondere kunstenaars ontvangen Prins Claus Impact Awards in Amsterdam

Vandaag heeft ZKH Prins Constantijn van Nederland tijdens een ceremonie in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Prins Claus Impact Awards voor bijzondere prestaties uitgereikt aan zes kunstenaars en cultuurbeoefenaars. Hunne Majesteiten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Beatrix en Prinses Laurentien der Nederlanden waren hierbij aanwezig. 

"De kunstenaars, activisten en denkers die we vandaag huldigen hebben niet alleen invloed op de gemeenschappen waarin ze leven. Hun werk is relevant voor ons allemaal. Want vrijheid van meningsuiting is relevant voor ons allemaal. Het is een fundamenteel mensenrecht. We moeten het koesteren en ervoor vechten, waar ook ter wereld." Liesje Schreinemacher, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van Nederland 

ZKH Prins Constantijn reikte Impact Awards uit aan Ailton Alves Lacerda Krenak, inheems leider, milieuactivist, filosoof, dichter en schrijver uit Brazilië; Alain Gomis, Senegalees-Frans filmregisseur, scenarioschrijver en oprichter van het Yennenga Center in Dakar, gewijd aan cinema en de bevordering van Afrikaanse films; Hassan Darsi, beeldend kunstenaar en medeoprichter van La Source du Lion, een cultureel laboratorium voor denkers, kunstenaars, journalisten, studenten en het grote publiek in Marokko; María Medrano, schrijfster, dichteres, redactrice en medeoprichtster van YoNoFui in Argentinië, dat opgesloten en voorheen opgesloten vrouwen en LGTBQIA+-personen ondersteunt en opkomt voor hun rechten; May al-Ibrashy , architecte en oprichtster van het Megawra - Built Environment Collective, dat gemarginaliseerde gemeenschappen in Caïro betrekt bij het herstel van cultureel erfgoed. Ook werd bij verstek een Impact Award uitgereikt aan de Cubaanse kunstenaar, performer en mensenrechtenactivist Luis Manuel Otero Alcántara, die momenteel in de gevangenis zit voor zijn acties voor de vrijheid van meningsuiting.

De cemenonie omvatte ook optredens van 2021 Prince Claus Seed Award-ontvangers Sunday Obiajulu Ozegbe, danser en choreograaf uit Nigeria en Amarafleur, zangeres uit Zuid-Afrika.

Over het Prins Claus Fonds

Het Prins Claus Fonds gelooft dat cultuur een basisbehoefte is. Sinds de oprichting op 6 september 1996 steunt het Fonds de vrijheid van culturele expressie in Latijns-Amerika, Afrika, Azië, Oost-Europa en het Caribisch gebied. 

Het Fonds versterkt opkomend artistiek talent, toekomstige leiders en erkent veranderaars, waarbij het Fonds zich richt op gebieden waar culturele expressie onder druk staat. 

In 2021 lanceerde het Fonds drie prijscategorieën om creatieven in verschillende stadia van hun ontwikkeling te ondersteunen: Prince Claus Seed Awards, Prince Claus Mentorship Awards en Prince Claus Impact Awards.   

Over de Prins Claus Impact Awards

Impact Awards worden om de twee jaar uitgereikt. Naast artistieke kwaliteit wordt met deze Awards ook sociaal engagement en de positieve impact van de kunstenaars en hun werk op hun gemeenschap geëerd. Bij de selectie wordt ook rekening gehouden met geografische diversiteit en verschillende disciplines. Voor de Awards van dit jaar werden aanvankelijk 94 nominaties ontvangen van een groot aantal deskundigen op dit gebied. De nominaties zijn grondig onderzocht en een definitieve selectie is gemaakt door een onafhankelijke jury bestaande uit vijf internationale en zeer ervaren personen. 

De jury van dit jaar bestaat uit de voorzitter, curator Pablo Leon de la Barra; architect en 2019 Prins Claus Laureaat Mariam Kamara; danser, choreograaf, verhalenverteller en 2007 Prins Claus Laureaat Faustin Linyekula; multimedia kunstenaar en 2010 Prins Claus Laureaat Dinh Q. Lê; curator Maya El Khalil.

/////////////////////////////////////////////

Meer informatie over al onze Awards en Award-ontvangers vindt u op de website princeclausfund.org en in de persmap

Beeldmateriaal en informatie over elk van de ontvangers van de Prins Claus Impact Awards vindt u in de persmap Het complete juryrapport en de speech van Prins Constantijn treft u aan als bijlage. Credits beeld: Prins Claus Impact Award Ceremonie 2022, Koninklijk Paleis op de Dam, Amsterdam Vlnr Ila Kasem (voorzitter Prins Claus Fonds), Coco Fuco (representeert laureaat Luis Manuel Otero Alcántara), Koningin Maxima, Aiton Krenak (laureaat), Koning Willem Alexander, Alain Gomis (laureaat), Maria Medrano (laureaat), Prinses Beatrix, Prins Constantijn, Hassan Darsi (laureaat), May al-Ibrashy (laureaat), Prinsen Laurentien, Marcus Desando (directeur Prins Claus Fonds). Foto: Frank van Beek Voor interviews of andere informatie kunt u contact opnemen met PR Manager Martine Willekens via m.willekens@princeclausfund.nl of tel +31.6.53600431. 

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur