WereldStotterDag 22 oktober

10 OKT 2024 12:03 | Stichting Stotterfonds

Persbericht WereldStotterDag 22 oktober 

“Wat ouders en andere betrokkenen moeten weten over stotteren bij kinderen vanaf 6 jaar”.

Sinds 1998 wordt jaarlijks op 22 oktober de ‘Wereldstotterdag {Internationale Stuttering Awareness Day)  georganiseerd. Voor Nederland organiseert het StotterFonds in samenwerking met Demosthenes, de Nederlandse stotter- en broddelvereniging, het ‘Stotterfestival’ op zaterdag 19 oktober in Nijkerk. Het Stotterfonds start ook een landelijke campagne rond WereldStotterDag.

De campagne dit jaar richt zich op het geven van voorlichting aan ouders van kinderen met stotteren. Over wat zij zelf kunnen doen als hun kind stottert. Van alle jonge kinderen maakt 5 tot 17% een periode door van niet-vloeiend spreken. Vaak gaat dat ook weer over. Bij 0,7 tot 1% ontwikkelt zich stotteren.

Vragen waar ouders van kinderen vanaf 6 jaar vaak mee worstelen, zijn: “Kan mijn kind vloeiender leren praten?”, “Hoe help ik mijn kind met het spreken?”,  “Hoe praten wij over het stotteren met ons kind?”. Ouders kunnen hun kind zeker helpen in het omgaan met stotteren en daarvoor is het belangrijk dat zij begrijpen hoe zij dat kunnen doen.

Belangrijke tips zijn:

•    Houd van je kind en accepteer het voor wie het is, ongeacht hoe het praat. De manier waarop je reageert, heeft een grote invloed op hoe een kind kijkt naar zijn eigen stotteren en daarmee op de impact die het stotteren heeft op het kind.

•    Moedig je kind aan om alles te zeggen wat het wil zeggen. Moedig je kind aan het woord waarop het stottert liever stotterend te zeggen dan te vermijden. Laat het kind ook geen andere trucjes gebruiken om het stotteren te omzeilen. Dit maakt het praten alleen maar moeilijker en vergroot de angst.  

•    Stel vragen en praat met je kind over stotteren. Dit kan voor zowel ouders als kinderen nieuw zijn. Het helpt om een cultuur van openheid te creëren, zodat het kind zich veilig voelt om te delen hoe hij het stotteren ervaart. 

Graag zouden we zien dat deze informatie via de media onder het grote publiek wordt verspreid. 

  • Anja van der Vlist-Pluut. 06-42162475 (voorzitter StotterFonds)

Irma Uijterlinde 06-38567526 (bestuurslid StotterFonds)

Het StotterFonds: www.stotteren.nl

 

Graag zouden we zien dat deze informatie via de media onder het grote publiek wordt verspreid.  Anja van der Vlist-Pluut. 06-42162475 (voorzitter StotterFonds) Irma Uijterlinde 06-38567526 (bestuurslid StotterFonds) Het StotterFonds: www.stotteren.nl

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen