WereldStotterDag 22 oktober 2021: "Sta even stil bij het praten van je kind"

15 OKT 2021 10:00 | StotterFonds

Dit jaar richt de campagne van WereldStotterDag zich op het geven van voorlichting aan ouders van kinderen met stotteren. Over wat zij zelf kunnen doen als hun kind last heeft van stotteren.

Van alle jonge kinderen maakt 5 tot 17% procent een periode van onvloeiend spreken door. Vaak gaat dat vanzelf over. Bij 0,7 tot 1% ontwikkelt zich dit door tot stotteren. De grote vraag van ouders is vaak: ‘Hoe komt het dat mijn kind stottert en wat kunnen we eraan doen?’ Daarom is het belangrijk dat ouders weten dat zij niet de oorzaak zijn van het stotteren van hun kind, maar dat stotteren andere oorzaken heeft. Zij kunnen wel meehelpen om het spreken voor hun kind makkelijker te maken. Daarom richt de campagne van WereldStotterDag zich dit jaar op het informeren van ouders over wat zij zelf kunnen doen.

Belangrijke tips die de campagne aan ouders mee wil geven zijn:

  • praat in een rustig tempo en maak veel pauzes
  • laat zien dat je luistert
  • stel weinig vragen
  • plan elke dag een momentje van onverdeelde aandacht
  • laat elkaar echt uitpraten
  • laat weten dat je van je kind houdt, dat je vierkant achter je kind staat of het nu stottert of niet. Het StotterFonds denkt dat dat pas echt kracht geeft!

Patiëntenvereniging Demosthenes organiseert op 22-10 een onlineactiviteit voor ouders, nadere informatie volgt op de website.

Daarnaast is er een patiëntenversie van de Herziene Richtlijn Stotteren, kinderen, adolescenten en volwassenen 2020 gepubliceerd. Deze versie en verdere informatie over de opkomende activiteit zijn terug te vinden op www.demosthenes.nl.

Anja van der Vlist-Pluut 06-42162475 Annelies Mobach 06-40618646 Beiden bereikbaar via e-mail: info@stotteren.nl Beiden stottertherapeut en bestuurslid bij het StotterFonds.

Meer binnen deze rubriek