Rotterdamse driemaster Oosterschelde lanceert ambitieus klimaatinitiatief

30 DEC 2021 09:00 | Reederij Oosterschelde

De Rotterdamse driemaster Oosterschelde begint in 2023 aan een nieuwe wereldreis, met een uniek klimaat- en natuurinitiatief. In het project Darwin200 zeilt het traditionele zeilschip de route die Charles Darwin twee eeuwen geleden maakte. Onderweg verrichten jonge wetenschappers onderzoeken en zijn er tal van activiteiten om de passie voor de natuur te stimuleren en de natuurbeschermers van de toekomst te ondersteunen.

Het initiatief kwam tot stand in samenwerking met de Britse organisatie DARWIN200. Deze heeft als doel een volgende generatie natuurwetenschappers en -beschermers te trainen en via hen de wereld van morgen te verbeteren.

200 jonge onderzoekers en natuurbeschermers

In het kader van dit project maakt de historische driemaster Oosterschelde een ruim twee jaar durende reis over de wereld. Op de plekken waar destijds ook Darwin aan land ging, zal het Nederlandse tallship aanmeren en jonge natuurwetenschappers en – beschermers aan boord ontvangen. In totaal 200 jonge (18 tot 25 jaar) natuuronderzoekers en natuurbeschermers maken kennis met elkaar en elkaars werk. Deze 200 jongeren zijn de beslissers van de toekomst; zij helpen de komende 50 jaar de wereld te verbeteren.

Onderzoek naar natuur en milieu

Aan boord van de Oosterschelde doen de jongeren onderzoek en experimenten en geven ze lezingen. Mentoren zoals een groep wereldberoemde wetenschappers  en lokale NGO’s worden aan de deelnemers gekoppeld, delen hun netwerk, geven feedback en ondersteunen de training van alle deelnemers.

De onderzoeksprojecten hebben onder andere betrekking op plasticvervuiling in de oceanen, wereldwijde walvis- en dolfijnsoortonderzoeken, de gezondheid van wereldwijde koraalriffen, terrestrische habitatonderzoeken, vervuilingsoplossingen en vele andere milieuonderwerpen.

De spannendste schoolklas ter wereld

De resultaten van deze projecten worden live vanaf het schip uitgezonden. Door het vastleggen en delen van de resultaten van dit project en het aanbieden van experimenten, lezingen, lesmateriaal en videomateriaal aan scholen over de hele wereld, beoogt DARWIN200 zo miljoenen studenten en scholieren wereldwijd te bereiken en te enthousiasmeren om zich in te zetten voor natuurbehoud.

Stuwende kracht: wetenschapper Stewart Mc Pherson

Initiator en projectleider van DARWIN200 is de Britse geograaf en bioloog Stewart Mc Pherson. Hij publiceerde onder meer over vleesetende planten waarnaar hij jarenlang onderzoek deed in tropische gebieden in Zuidoost-Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Daarnaast maakte hij documentaires voor de BBC over de natuurgeschiedenis van de Britse overzeese gebieden, waarvoor hij over de gehele wereld reisde.

Wereldreizen met de Oosterschelde

De Rotterdamse driemaster Oosterschelde is het grootste gerestaureerde zeilschip van Nederland. De voormalige vrachtschoener werd van 1988 - 1992 museaal gerestaureerd en vaart sindsdien over de hele wereld. Het schip maakte reizen naar zowel de Noordpool als naar Antarctica en zeilde al tweemaal eerder rond de wereld. Kapitein/directeur is Gerben Nab.

De reis van Oosterschelde start in de zomer van 2023 en duurt ruim twee jaar tot 2025.

Voor meer informatie:

www.oosterschelde.nl

www.darwin200.com

Meer binnen de rubriek Duurzame energie