Nederlandse driemaster Oosterschelde bereikt de Galapagoseilanden tijdens natuurexpeditie

19 APR 2024 16:17 | Reederij Oosterschelde

Nederlandse driemaster ‘Oosterschelde’ bereikt de Galapagoseilanden tijdens DARWIN200 Global Voyage.

De Nederlandse driemasttopzeilschoener ‘Oosterschelde’ is aangekomen bij de Galapagoseilanden. Het historische zeilschip is bezig aan een twee-jaar durende natuurexpeditie. De eilandengroep werd wereldberoemd door het bezoek van Charles Darwin, naamgever en inspiratiebron voor de DARWIN200 Global Voyage.

De ‘Oosterschelde’ vertrok in augustus 2023 uit de Britse havenstad Plymouth en volgt sindsdien de route van Charles Darwin aan boord van HMS Beagle. De monumentale driemaster legde ruim 13.000 zeemijlen af en bracht al een bezoek aan tientallen eilanden en steden op drie continenten. Een bezoek aan de Galapagoseilanden kan niet ontbreken tijdens een wereldreis die jonge, talentvolle wetenschappers moet inspireren zich in te spannen voor natuurbehoud.

De vulkanische eilandengroep wordt bewoond door een groot aantal endemische plant- en diersoorten. Charles Darwin bestudeerde deze endemische soorten tijdens zijn reis in 1830 en dat leidde tot zijn baanbrekende theorie over natuurlijke selectie. Kapitein Gerben Nab: ‘Een bezoek aan de Galapagoseilanden is een grote mijlpaal tijdens onze wereldreis en voor het project. De eilandengroep staat symbool voor het werk van Charles Darwin en om hier dan onder zeil aan te komen tijdens een natuurexpeditie die zijn naam draagt, is heel bijzonder en betekenisvol.’

Een nieuwe generatie wetenschappers: Darwin Leaders

In iedere haven die de ‘Oosterschelde’ bezoekt komen talentvolle wetenschappers samen om natuuronderzoek te doen. In totaal zullen 200 Darwin Leaders aanmonsteren tijdens de bijna twee-jaar lange wereldreis. In nauwe samenwerking met lokale experts en NGO’s zullen zij de ‘Oosterschelde’ gebruiken als centrum van hun onderzoeken naar dieren, planten, ecosystemen en leggen ze vast hoe populaties en de natuur zijn veranderd sinds Charles Darwin dezelfde plek bijna 200 jaar geleden bezocht. Dr. Sarah Darwin, bioloog en achter-achter-klein-dochter van Charles Darwin: ‘Bijna tweehonderd jaar geleden was Charles Darwin’s Beagle-reis aanleiding voor een idee over evolutie door natuurlijke selectie. Dat dit nadien als raamwerk heeft gediend voor zo veel natuuronderzoek is bijzonder. De Darwin Leaders aan boord van de ‘Oosterschelde’ hebben indrukwekkende vaardigheden, energie en doorzettingsvermogen. Juist dat is nodig om ons te helpen omgaan met de uitdagingen van klimaatverandering die voor ons liggen.’

De ‘Oosterschelde’ bezoekt de Galapagoseilanden van 19 april tot 18 mei en zeilt daarna verder naar Paaseiland.

Over de driemaster ‘Oosterschelde’

De Rotterdamse driemaster ‘Oosterschelde’ is een van de weinige nog bestaande historische zeilschepen ter wereld. Het is het grootste zeilschip dat ooit in Nederland werd gerestaureerd en is erkend als monument met grote cultuur-historische waarde. Na de restauratie heeft de ‘Oosterschelde’ haar sporen verdient: het was het eerste Nederlandse zeilschip dat wereldwijd met passagiers mag varen. De ‘Oosterschelde’ maakte twee keer eerder een wereldreis en bezocht meer dan 55 landen en alle continenten.

Behalve de professionele zeilers en de DARWIN200 natuuronderzoekers, kunnen er 20 gasten aan boord van de ‘Oosterschelde’ deelnemen als gastbemanning tijdens de wereldreis. De etappes variëren in duur van een week tot maar liefst 48 dagen. Zeilervaring is niet vereist om mee te zeilen, maar een goede gezondheid en een passie voor avontuur is een must.

Meer informatie over DARWIN200: www.darwin200.com

Meer informatie over de ‘Oosterschelde’: www.oosterschelde.nl

Reederij ‘Oosterschelde’ en DARWIN200 zijn beide ideële ondernemingen zonder winstoogmerk.

Notitie redactie PERSFOTO’S: here Contactpersoon: Mattias Nab info@oosterschelde.nl / 010-4364258 Interviewmogelijkheden: Stewart McPherson, initiatiefnemer en projectleider DARWIN200 (EN) Gerben Nab, kapitein van de ‘Oosterschelde’ (NL) Darwin Leaders (NL en EN) Bemanningsleden aan boord (NL en EN) Dr. Sarah Darwin, ambassadeur DARWIN200 (EN) Dr. Jane Goodall, ambassadeur DARWIN200 (EN; op aanvraag) Dr. Syvia Earl, ambassadeur DARWIN200 (EN; op aanvraag)

Meer binnen de rubriek Wetenschap