Na weken van zware weersomstandigheden en torenhoge golven in de zuidelijke Grote Oceaan heeft de Nederlandse driemaster ‘Oosterschelde’ vanochtend een bijzondere mijlpaal bereikt: het schip heeft voor de derde keer in haar geschiedenis Kaap Hoorn gerond.
Met meer dan 5900 afgelegde zeemijlen vanuit Nieuw-Zeeland is de bemanning goed op weg om de officiële ronding van de beruchte kaap te voltooien. Om erkend te worden als een officiële Kaap Hoorn-ronding moet een schip minimaal 3000 zeemijlen afleggen van 50 graden zuiderbreedte op Atlantische oceaan naar 50 graden zuiderbreedte op de Grote oceaan, of andersom, volledig onder zeil en zonder gebruik te maken van de motor.
Een historische prestatie
“Kaap Hoorn werd in 1616 voor het eerst gerond door de Nederlandse ontdekkingsreizigers Willem Schouten en Jacob Le Maire, die de kaap vernoemden naar de stad Hoorn,” zegt directeur Gerben Nab. “Sindsdien zijn honderden schepen in deze verraderlijke wateren vergaan. Voor zeilers is het ronden van Kaap Hoorn wat de beklimming van de Mount Everest is voor bergbeklimmers: de ultieme uitdaging. Wij hebben ons goed voorbereid op deze reis en kunnen vertrouwen putten uit onze eerdere ervaringen.”
De ‘Oosterschelde’ was tijdens haar eerste wereldreis in 1997 het eerste Nederlandse zeilende koopvaardijschip sinds 1911 dat weer Kaap Hoorn rondde. Tijdens de tweede wereldreis in 2013/2014 voltooide het schip opnieuw een reis rond de kaap.
Kaap Hoorn staat bekend om de extreme weersomstandigheden: gemiddeld 200 dagen per jaar storm, onvoorspelbare stromingen, metershoge golven en ijzige temperaturen. “Op dit moment zijn er golven van 12 meter hoog en meten we windsnelheden tot 100 km per uur”, schrijft kapitein Maarten de Jong (46), die bezig is aan zijn 197ste reis met de ‘Oosterschelde’. “Ik ben ongelooflijk trots op het schip en onze bemanning.” Aan boord bevinden zich 27 zeilers uit 9 verschillende landen. De jongste opvarende is 21 jaar, de oudste 69.
DARWIN200 Global Voyage
De Rotterdamse driemastschoener ‘Oosterschelde’ is een van de weinige historische zeilschepen van Nederland. Tussen 1988 en 1992 werd het schip volledig gerestaureerd en sindsdien is ze erkend als monument met grote cultuurhistorische waarde. De ‘Oosterschelde’ maakt wereldwijd zeilreizen met gasten. Zeilervaring is niet nodig om mee te zeilen. Sinds de restauratie heeft het schip expedities gemaakt naar zowel de Noord- als Zuidpool en meer dan 60 landen en alle continenten bezocht.
Sinds augustus 2023 is de ‘Oosterschelde’ bezig aan de DARWIN200 Global Voyage – een natuurexpeditie geïnspireerd op de reis van Charles Darwin aan boord van HMS Beagle. In alle havens die de ‘Oosterschelde’ aandoet komen jonge, talentvolle natuuronderzoekers en wetenschappers uit de hele wereld samen om onderzoek te doen. De Darwin200 Global Voyage is een initiatief van de Britse schrijver en bioloog Stewart McPherson en de missie wordt ondersteund door prominente ambassadeurs: dr. Jane Goodall, dr. Sylvia Earle en dr. Sarah Darwin.
Nieuwe zeilavonturen
De DARWIN200 Global Voyage eindigt in juli 2025 in Falmouth. Vanaf september 2025 biedt de ‘Oosterschelde’ een nieuw programma met avontuurlijke reizen aan voor iedereen die wil. Het schip zeilt dan naar verschillende landen in Europa en zal rondreizen maken in Kaapverdië, in de Caribische Zee en langs de kust van de Verenigde Staten en Canada.
Dit is een origineel bericht van Reederij Oosterschelde
Ga naar alle berichten van deze organisatie.