De driemaster Oosterschelde komt aan in Kaapverdië – de tweede van in totaal 32 stops tijdens de twee jaar durende wereldreis ‘DARWIN200 Global Voyage’.
Op 10 september 2023 is de Oosterschelde ten anker gegaan in de haven van Mindelo op São Vicente, Kaapverdië, na een reis van 850 zeemijlen vanuit Tenerife. Het is de tweede van 32 havens die tijdens DARWIN200 Global Voyage worden bezocht, een tweejarige reis van meer dan 40.000 zeemijlen in het teken van natuurbehoud. De Darwin200 Global Voyage volgt de beroemde reis van Charles Darwin aan boord van HMS Beagle en heeft tot doel 200 toekomstige leiders op het gebied van natuurbehoud te ondersteunen.
Kaapverdië is een eilandengroep gelegen voor de noordwestkust van Afrika in de Atlantische Oceaan. Toen Charles Darwin Cabo Verde in 1832 bezocht, was hij gefascineerd door de vulkanische aard van de eilanden. De waarnemingen die hij daar deed, leverden waardevolle gegevens en inzichten op die later zijn baanbrekende evolutietheorie zouden beïnvloeden.
Kaapverdië is de eerste van verschillende ‘Small Island Developing States’ die de Oosterschelde tijdens de DARWIN200 Global Voyage zal bezoeken. Deze eilanden hebben vaak een zeldzame biodiversiteit omdat het meestal kleine, afgelegen locaties zijn en soorten sterk zijn aangepast aan hun omgeving. Net als alle Small Island Developing States, zijn de Kaapverdische eilanden intrinsiek kwetsbaar voor toenemende invloeden als gevolg van klimaatverandering, bodemerosie, vervuiling, overstromingen en andere destructieve verschijnselen, zoals onverantwoord toerisme, veeteelt, overbevissing en de introductie van invasieve soorten.
Tegelijkertijd hebben inspanningen voor behoud van de natuurlijke rijkdommen die meer dan twintig jaar geleden in Kaapverdië begon, geleid tot successen voor verschillende soorten, met name zeeschildpadden, die een recordaantal nestplaatsen op de archipel hebben laten zien. Ook de beroemde Raso Lark, een leeuwerik die uitsluitend voorkomt op het piepkleine rotseiland Raso, is voorlopig van uitsterven gered door de interventie van toegewijde natuurbeschermingsorganisaties.
"De maatregelen om de endemische ecosystemen in Kaapverdië te beschermen, zijn een fantastisch voorbeeld van een gezamenlijke inspanningen van kleine eilandstaten over de hele wereld om hun unieke en kostbare ecosystemen te beschermen en te herstellen. Eilandstaten staan in de frontlinie waar het gaat om klimaatinvloeden en geven echt het goede voorbeeld bij het aanpakken van mondiale milieucrises. We verheugen ons erop om onze internationale en multidisciplinaire jonge Darwin-leiders voor te stellen aan onze deskundige lokale partners in kaapverdië. Samen zullen ze ervaringen, vaardigheden en kennis delen om de biodiversiteit in alle hoeken van onze planeet te beschermen voor toekomstige generaties," zegt Stewart McPherson, Projectleider DARWIN200.
In elke haven die de driemaster ‘Oosterschelde’ aandoet zullen kleine groepen 'Darwin-leiders', geselecteerd uit de hele wereld vanwege hun uitstekende prestaties op het gebied van natuurbehoud, zich aansluiten bij het Tall Ship voor een intensief trainingsprogramma voor leiderschap op gebied van natuurbehoud. In totaal zullen tweehonderd mensen deelnemen aan deze tweejarige expeditie - vandaar de naam Darwin200. Tijdens hun verblijf aan boord wordt het schip gebruikt als laboratorium en klaslokaal.
Gerben Nab, kapitein en directeur van de Oosterschelde, vertelt dat het schip al sinds 2008 bijna jaarlijks op Kaapverdië komt. “We hebben veel vrienden gemaakt op deze fantastische eilanden en we zijn blij om terug te zijn en hopelijk iets te kunnen bijdragen aan het behoud van de prachtige natuur van Kaapverdië”
Op 11 september zal een groep van zeven Darwin-leiders uit Ghana, Nederland, Brazilië, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk aanmonsteren in Kaapverdië. Samen met lokale experts zullen zij elk een diersoort, plant of ecosysteem bestuderen, de status van de populatie beoordelen en hoe deze in de afgelopen twee eeuwen is veranderd, meer te weten komen over de huidige behoudsinitiatieven om de soort te beschermen en hun eigen ideeën ontwikkelen over natuurbehoud. Ze zullen elk een film, een fotoreportage en een rapport produceren op basis van hun onderzoek. Deze rapportages komen voor iedereen beschikbaar op de DARWIN200-website, naast honderden online educatieve bronnen met betrekking tot natuur en behoud. De Oosterschelde wordt hier “the worlds most exciting classroom”.
Het doel is dat elke Darwin-leider wordt gesterkt met nieuwe ideeën, vaardigheden en ervaringen die een positieve invloed zullen hebben op het werk dat ze al doen in hun thuislanden en hun toekomstige carrières zullen inspireren.
In Kaapverdië werken we samen met experts van de ngo's ‘Biosfera’, gevestigd op het eiland São Vicente, en ‘Terrimar’, gevestigd op het eiland Santo Antão.
Nadina Rodrigeus, Directeur van Biosfera, zegt: "De deelname van Biosfera aan het DARWIN200-programma is voor ons een erkenning van het werk dat we al jarenlang uitvoeren op de eilanden Santa Luzia als op Ilheu Raso en Ilheu Branco. We streven naar brede nationale betrokkenheid van de bevolking en we hopen dat onze samenwerking met DARWIN200 ons in staat zal stellen om de betrokkenheid van jongeren bij ons werk verder te versterken en de zichtbaarheid van Biosfera op nationaal en internationaal niveau te vergroten."
Silvana Rogues is directeur van ‘Terrimar Ambiente e Desenvolvimento Sustentável’, een NGO die zich inzet voor de bescherming van bedreigde soorten en hun leefgebieden in zee en op het land in nauwe samenwerking met lokale gemeenschappen op Santo Antao. Zij zegt: "Voor ons is de deelname aan dit project een geweldige kans ervaringen te delen maar ook om te leren en het niveau van ons werk verder te verbeteren. Bovendien is het een belangrijke erkenning van onze inspanningen om het milieu op Santo Antão te behouden, de bewustwording onder de bevolking over het belang van milieubescherming te vergroten en de zichtbaarheid van onze organisatie, ook internationaal, uit te breiden.”
De DARWIN200-missie draagt officieel bij aan het Decennium van de Verenigde Naties van Oceanografische Wetenschap voor Duurzame Ontwikkeling 2021-2030. In juni 2023 werd de Kaapverdische President H.E. José Maria Pereira Neves de nieuwste beschermheer van de Ocean Decade Alliance, waardoor de rol van Kaapverdië wereldwijd wordt vergroot.
Rolf Schreuder, wetenschapscoördinator voor DARWIN200, zegt: "We zijn erg blij dat we kunnen samenwerken met fantastische partners als Biosfera en Terrimar, die diepgeworteld zijn in de gemeenschappen op de verschillende eilanden. Zij laten zien dat het natuurbehoud en de sociaal-economische ontwikkeling van Kaapverdië hand in hand kunnen gaan. Onze Darwin-leiders zullen worden uitgedaagd door boeiende onderwerpen in de verschillende stadia van planning. De herontdekking van een verloren gewaande hagedis, monitoringtechnieken voor zeevogelkolonies, het ontwikkelen van nieuwe technologieën voor onderzoek naar haaien en roggen, een missie om plastic te vinden op een nog nooit eerder onderzocht afgelegen strand, projecten voor zowel Groene Schildpadden als Onechte Karetschildpadden en een expeditie naar de unieke endemische fauna van Kaapverdië. Deze week zit vol met ongelooflijk interessante projecten."
Ontmoet enkele Darwin-leiders en hun behoudsprojecten in Kaapverdië
Larissa Vidal Melo, 21, uit Rio de Janeiro, Brazilië, is een ecologiestudent die zal samenwerken met lokale milieu-experts om haaien en roggen rond het eiland São Vicente in Cabo Verde te bestuderen. Er zijn veel soorten haaien en roggen in de archipel, waaronder ernstig bedreigde en endemische soorten, maar er is weinig bekend over hun ecologie. Ze hoopt bruikbare gegevens te verzamelen om de ontwikkeling van noodzakelijke behoudsmaatregelen te ondersteunen.
Merlijn Hulsenboom, 24, uit Nederland, is een bioloog die zal samenwerken met de experts van Biosfera in het afgelegen en beschermde nationale park Ilhėu Raso om het zeevogelleven van Kaapverdië en de populatie van Brown Bobby te bestuderen. Ze zal verschillende monitoringmethoden beoordelen.
Michael Binder, 25, uit Oostenrijk, is een landschapsecoloog die zal samenwerken met Terrimar op het eiland Santa Antão om endemische plantensoorten te bestuderen, zoals de ernstig bedreigde Carex Antonensis in de groene vallei van Ribeira de Paúl, en droogte-aangepaste vegetatie die bedreigd wordt in Topo de Coroa Natural Park.
Emmanual Kodolo, 26, uit Ghana, is een universiteitsstudent in computer- en bedrijfsmanagement met een grote passie voor milieubehoud. Hij zal samenwerken met experts van Biosfera op het nationale eiland Santa Luzia. Hij onderzoekt plasticvervuiling op de nog nooit eerder onderzochte ongerepte kustlijn.
Dit is een origineel bericht van Reederij Oosterschelde
Ga naar alle berichten van deze organisatie.