Historische driemaster 'Oosterschelde' vertrekt voor natuurbeschermingsexpeditie

07 AUG 2023 17:46 | Reederij Oosterschelde

Historische driemaster Oosterschelde vertrekt uit Rotterdam en zet koers naar Plymouth voor de start van een twee jaar durende natuurbeschermingsexpeditie: DARWIN200

Rotterdam 4 augustus 19:45: Vandaag stroomde het publiek naar het Maritiem Museum Rotterdam om de driemaster ‘Oosterschelde’ uit te zwaaien. Het schip vertrok vanuit de  thuishaven Rotterdam voor de langste reis in haar 107-jarige geschiedenis: een natuurbeschermingsexpeditie genaamd DARWIN200.

 

Afbeelding met transport, watervoertuig, wolk, zeilvaartuig

Automatisch gegenereerde beschrijving

Onder de naam DARWIN200 maakt het museale Tall Ship Oosterschelde een baanbrekende wereldreis (2023-2025) van ruim 40.000 zeemijl met als doel 200 bevlogen jonge natuurbeschermers op te leiden en in staat te stellen oplossingen te vinden voor de grootste milieu-uitdagingen van onze planeet.

De Oosterschelde heeft Rotterdam achter zich gelaten en zet koers naar Plymouth (UK) Op 15 augustus 2023 om 8.00 uur is hier het officiele begin van de reis en volgt het schip de route van Charles Darwin op de HMS Beagle die meer dan twee eeuwen geleden een wetenschappelijke revolutie veroorzaakte.

A map of the world

Description automatically generated with medium confidenceDe route: Plymouth, Groot-Brittannië > Tenerife, Spanje > Mindelo, São Vicente, Kaapverdië > Fernando de Noronha, Brazilië > Salvador de Bahía, Brazilië > Rio de Janeiro, Brazilië > Montevideo, Uruguay > Puerto Madryn, Argentinië > Puerto Santa Cruz, Argentinië > Stanley, Falklandeilanden (Las Malvinas) > Punta Arenas, Argentinië > Concepción, Chili > Valparaíso, Chili > Callao, Peru > Puerto Lucia, Ecuador > Galápagos Eilanden, Ecuador > Rapa Nui/Paaseiland, Chili > Mangareva, Frans-Polynesië > Papeete, Tahiti, Frans-Polynesië > Rarotonga, Cookeilanden > Tonga > Fiji > Auckland, Nieuw-Zeeland > Sydney, Australië > Hobart, Australië > Christchurch, Nieuw-Zeeland > Stanley, Falklandeilanden (Las Malvinas) > Kaapstad, Zuid Afrika > Sint-Helena, Verenigd Koninkrijk > Ascension Island, Verenigd Koninkrijk Horta, Azoren, Portugal > Horta, Azoren, Portugal > Falmouth, VK.

De ‘Oosterschelde’ zal ten anker gaan in 32 havens verspreid over vier continenten. Daar zullen jonge milieubeschermers, bekend als DARWIN200 Leaders, aan boord gaan en de kans krijgen om samen te werken met lokale ngo's en natuurbeschermingsexperts om endemische soorten te bestuderen, waaronder vele die Darwin tijdens zijn reis heeft gedocumenteerd.

De ‘Oosterschelde’ is een van de oudste en meest authentieke schepen in de internationale vloot van Tall Ships en het grootste zeilschip dat ooit in Nederland is gerestaureerd. De ‘Oosterschelde’ is na de restauratie in 1992 opnieuw in gebruik gesteld door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en werd door de Nederlandse overheid geregistreerd als monument van grote cultuurhistorische waarde. In de afgelopen 30 jaar heeft de ‘Oosterschelde’ duizenden zeilers en avonturiers aan boord verwelkomd, waaronder royalty's, politici, presidenten en popsterren, maar het schip maakte ook vele reizen met mensen die wel een steuntje in de rug konden gebruiken. Inmiddeels werden meer dan 55 landen op vijf continenten bezocht, waaronder zowel de Noordpool als de Zuidpool.

In 1997 zeilde de ‘Oosterschelde’ al rond de beruchte Kaap Hoorn, als eerste zeilende Nederlandse koopvaardijschip sinds 1911. Gedurende de pandemie, toen de wereld op slot ging, werkte de bemanning onvermoeibaar door om de ‘Oosterschelde’ tot in de puntjes voor te bereiden op deze nieuwe wereldreis. Tijdens de DARWIN200-reis zal de ‘Oosterschelde’ overigens opnieuw Kaap Hoorn ronden, beschouwd als de Mount Everest van het zeilen.

Directeur/kapitein Gerben Nab is even stil als hij het schip uitzwaait. “We hebben zo hard gewerkt, de afgelopen maanden, vertelt hij, en nu zie je waarvoor je het allemaal doet, het is zo’n prachtig schip”. Hij vervolgt: ” Als ook maar de helft van onze plannen tijdens deze reis lukt, is het alle moeite en werk dubbel en dwars waard”.

DARWIN200-oprichter en directeur Stewart McPherson zegt: “DARWIN200 werkt samen met de ‘Oosterschelde’ omdat ze een van 's werelds mooiste historische Tall Ships is en het perfecte schip om een wereldreis te maken in het spoor van Charles Darwin."

Jane Goodall, beschermvrouwe van DARWIN200 zegt: “Ik geloof dat dit project enorm belangrijk is. Het komt op het juiste moment. We weten allemaal dat we midden in de zesde grote uitsterving zitten met veel kommer en kwel over de problemen van het milieu, klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit. Deze reis zal veel mensen de kans geven om te zien dat er nog tijd is om veranderingen door te voeren. We kunnen allemaal helpen een verschil te maken. Maar voor de jonge milieuactivisten die worden geselecteerd, is dit een ongelooflijke kans om echte leiders te worden die de planeet en het milieu beschermen voor toekomstige generaties.”

Kijk voor meer informatie op: www.dutchtallship.com/’Oosterschelde’ of www.darwin200.com

-EINDE-

Voor meer informatie, interviews, afbeeldingen, video's en het bijwonen van het vertrekevenement kunt u contact opnemen met:

 

Nederlands: Gerben Nab  

010 436 4258

info@oosterschelde.nl

 

UK: Larissa Clark

+44 7951 019504

press@darwin200.com

 

MEDIA FOTO’S & VIDEO’S van het vertrek van de ‘Oosterschelde’, klik hier.

Social media: Oosterschelde op InstagramFacebookYouTube

Social media: DARWIN200 op InstagramTwitterFacebookLinkedInYouTube

DARWIN200 Ltd and Shipping Company Oosterschelde are both not-for-profit organisations.

Meer binnen de rubriek Reizen en toerisme