Het College van bestuur van de Open Universiteit heeft dr. Brechje Dandachi-FitzGerald benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Psychotherapie in de context van wetenschap-werkveld-onderwijs'. Deze leerstoel is ingesteld in samenwerking met RINO-Zuid en heeft een omvang van 12 uur per week. De benoeming is ingegaan per 1 januari 2023.
Modernisering van de opleiding tot psychotherapeut
Landelijk wordt gewerkt aan een nieuwe beroepenstructuur psychologische zorg en dat gaat ook voor het beroep van psychotherapeut gevolgen hebben. Daar komt bij dat er al langer een beweging gaande is dat de psychotherapeut zich steeds meer gaat richten op complexe psychologische zorg binnen de specialistische GGZ, terwijl de eenvoudigere problematiek behandeld wordt door de basis GGZ. Vanuit de leerstoel Psychotherapie heeft prof. dr. Dandachi-FitzGerald de opdracht een actieve rol te spelen in modernisering van de opleiding tot psychotherapeut ter voorbereiding op de mogelijke veranderingen. De opleiding moet gericht zijn op het versterken van de professionele houding, het professionele instrumentarium en het moderniseren van de uitvoering, alsmede het stimuleren van wetenschappelijk denken en handelen en dit gebruiken in de behandelrelaties.
Evidence based en technologische ontwikkelingen
Het onderzoek in het kader van de leerstoel richt zich op de wetenschappelijke kwaliteit van de opleiding, waarbij het streven is het vak steeds meer 'evidence based' te maken. Meer in het bijzonder richt het onderzoek zich op optimale methoden om psychotherapeutische kennis en competenties over te dragen. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de ontwikkelingen en wetenschappelijke toetsing van technologische ondersteuningsmiddelen, zoals online therapie, e-mental health toepassingen en e-learning. Ook zal de focus liggen op het onderwerp van bijwerkingen van psychotherapie, fouten en therapeutische falen en hoe clinici hiervan kunnen leren om hun effectiviteit te verbeteren.
Driehoek onderzoek-onderwijs-werkveld
De leerstoel bouwt voort op het werk van de eerdere leerstoel, prof. dr. Agnes Scholing. Net als haar voorganger combineert prof. dr. Brechje Dandachi-FitzGerald het hoogleraarschap met een aanstelling als hoofdopleider psychotherapie bij RINO Zuid. Het bijzondere aan deze bijzondere leerstoel is dan ook dat de driehoek onderzoek-onderwijs-werkveld evenwichtig wordt gerealiseerd.
Over de leerstoelhouder
Prof. dr. Brechje Dandachi-FitzGerald (Veghel 1976) studeerde neuropsychologie en klinische psychologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. In haar werk combineerde zij haar klinische taken met wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en opleiding. In 2017 is zij aan de Universiteit Maastricht gepromoveerd op het onderwerp 'Symptom validity in Clinical Assessments'. In 2018 voltooide zij de specialistische opleiding tot klinisch psycholoog bij RINO Zuid te Eindhoven. Vanaf 2018 werkte ze als universitair docent bij de faculteit Psychologie en Neurowetenschappen (FPN) aan de Universiteit Maastricht. Haar onderzoek richt zich op de vertekeningen in symptoomrapportages en op negatieve bijwerkingen van psychotherapie. In 2020 ontving ze voor haar onderzoek de Early Career Award van de Nederlandse vereniging voor Neuropsychologie. Daarnaast is ze vanaf 2018 werkzaam als klinisch psycholoog en psychotherapeut bij Mondriaan, centrum voor Geestelijke Gezondheid. In haar klinisch werk houdt zij zich vooral bezig met psychotherapie bij volwassenen met een vorm van autisme bij wie sprake is van traumagerelateerde- en persoonlijkheidsproblematiek.
Met ingang van 1 januari 2023 combineert ze het bijzonder hoogleraarschap bij de Open Universiteit met de functie van hoofdopleider Psychotherapie bij RINO Zuid. Ze blijft tevens werkzaam bij Mondriaan en de Universiteit Maastricht.
Dit is een origineel bericht van Open Universiteit
Ga naar alle berichten van deze organisatie.