VluchtelingenWerk start crowdfunding om vluchtelingen met hun gezin te herenigen

30 NOV 2021 07:00 | VluchtelingenWerk Nederland

Op Giving Tuesday start VluchtelingenWerk Nederland de actie voor gezinshereniging ‘Verbonden door liefde - Verscheurd door oorlog’ op samenvoorgezinnen.nl. Vluchten is levensgevaarlijk en daarom nemen veel vluchtelingen het moeilijke besluit hun gezin achter te laten. Zij kunnen dan later via de gezinsherenigingsprocedure met een visum naar Nederland reizen. Maar veel vluchtelingen kunnen dit niet betalen. Door geld in te zamelen voor vliegtickets wil VluchtelingenWerk hen zo snel mogelijk weer bij elkaar brengen. De actie blijft de hele maand december doorlopen.

Alles achterlaten

De meeste vluchtelingen in Nederland hebben een levensgevaarlijke reis afgelegd. Te voet door de bergen of door de woestijn, in een gammel bootje op zee oversteken en lang wachten in uitzichtloze kampen. Te duur en te gevaarlijk voor een heel gezin. Wie in Nederland asiel krijgt heeft recht op hereniging met hun directe gezinsleden. Maar de procedures nemen bij elkaar vaak jaren in beslag. Ouders zien hun kinderen niet opgroeien en hebben dagelijks zorgen over hun veiligheid.

De Syrische Mohamad weet er alles van. Mohamad is één van de gezichten van de crowdfundingsactie. Hij moest maanden wachten op zijn procedure, terwijl zijn gezin in Libanon zat. "Mijn vrouw begreep dat ik niets kon doen aan de lange procedures, maar mijn kinderen niet. Zij vroegen huilend aan de telefoon wanneer ze eindelijk naar mij toe mochten komen." Onlangs kon Mohamad - met hulp van VluchtelingenWerk - zijn gezin in de armen sluiten op Schiphol.

Laatste drempel

Mohamad is eindelijk herenigd met zijn gezin. Maar duizenden gezinsleden wachten nog altijd in onzekerheid of zij naar Nederland kunnen komen. Vrijwilligers van VluchtelingenWerk begeleiden hen in hun gezinsherenigingsprocedure. Maar zodra een gezin toestemming heeft om naar Nederland te komen, moeten er nog veel kosten worden gemaakt. Vliegtickets zijn meestal de hoogste kostenpost en veel mensen kunnen deze niet betalen. Een hereniging kost gemiddeld 1.200 euro. Voor wie dit niet kan betalen heeft VluchtelingenWerk een noodfonds. Hiermee nemen we de laatste drempel weg voor gezinnen elkaar weer in de armen sluiten.

Met deze crowdfundingsactie op samenvoorgezinnen.nl hopen wij vluchtelingen, die toestemming hebben gehad om naar Nederland te komen, te kunnen helpen bij deze hoge kosten. Op dit moment herenigen zo’n 1000 vluchtelingen per maand, voornamelijk uit de landen Syrië, Eritrea, Jemen en Turkije. Het opgehaalde bedrag gaat naar een noodfonds van VluchtelingenWerk waar vluchtelingen aanspraak op kunnen maken als zij de hereniging niet zelf kunnen betalen.

Meer binnen deze rubriek