Wereldvluchtelingendag 2021: Vluchtelingen komen bij Nederlanders thuis een bakkie doen

19 MEI 2021 13:16 | VluchtelingenWerk Nederland

Rondom Wereldvluchtelingendag (20 juni) komen vluchtelingen met de typisch Hollandse uitnodiging: Bakkie doen? bij Nederlanders thuis langs om een gesprek aan te knopen. Voor vluchtelingen en Nederlanders is het niet zo vanzelfsprekend om elkaar tegen te komen, zeker niet in coronatijd. Door het aanbieden van een overheerlijk kopje koffie bij Nederlanders thuis op de stoep kunnen vluchtelingen Nederlanders leren kennen en andersom. 

Bakkie met The Voice-winnaar Dani 

Een manier om misvattingen en voordelen te ontkrachten is met elkaar in gesprek te gaan. Dani van Velthoven, winnaar van The Voice of Holland 2021, kreeg onlangs al twee vluchtelingen op bezoek. Mo en Fatima deden met hem een bakkie op de stoep. Dani: "Nieuwe mensen ontmoeten is altijd verrijkend en inspirerend. Zeker als dit iemand is met een volledig andere achtergrond dan jij. Dat levert nieuwe inzichten op. Wellicht zijn er meer overeenkomsten dan je van te voren dacht. Ik vind initiatieven zoals deze daarom fantastisch."

Snellere integratie

VluchtelingenWerk organiseert al jaren de actie 'Bakkie Doen?’, waarbij vluchtelingen in winkelstraten en op stations aan voorbijgangers een kop koffie aanbieden. En dat leverde duizenden bijzondere, openhartige en mooie ontmoetingen op. Het gevoel krijgen dat je erbij hoort draagt bij aan een goede start en snellere integratie in Nederland. En dat begint vaak met iets 'simpels' als samen een kopje koffie drinken. Vanwege corona zijn de mogelijkheden tot fysieke ontmoetingen en bijeenkomsten met veel mensen beperkt. Daarom komen vluchtelingen dit jaar op 18, 19 of 20 juni bij mensen thuis met een bakkie. Aanmelden is mogelijk via www.vluchtelingenwerk.nl/bakkieaanhuis 

Voor meer informatie neem contact op met Saskia Bolt via 0651135572 of sbolt@vluchtelingenwerk.nl Het is mogelijk om aanwezig te zijn bij de ontmoetingen. Ook is het mogelijk om bakkie aan huis op de stoep van de redactie of bij journalisten thuis te organiseren, ook voorafgaand aan Wereldvluchtelingendag.

Meer binnen deze rubriek